Начало Здравни проблеми Менопауза Промени, които настъпват при менопауза
Менопауза

4. Промени, които настъпват при менопауза

Промени, които настъпват при менопауза

Много от симптомите, които са се проявили перименопаузално, продължават да се проявяват и след настъпването на менопаузата. Те постепенно намаляват по интензивност и се появяват все по-рядко. Въпреки това, намалението на нивата на естрогените води до промени, които имат отрицателно въздействие върху здравето (например увеличаване на риска от остеопороза). Тези промени могат да се влошат, ако не се вземат мерки за тяхното предотвратяване.

Основните промени, които настъпват при менопауза, включват:

4.1. Промени при менопауза, засягащи репродуктивната система

Промени при менопауза, засягащи репродуктивната система

С настъпването на менопаузата лигавицата на влагалището става по-тънка, суха и по-малко еластична (състояние, наречено атрофичен вагинит). Намалява секрецията от влагалището. Тези промени могат да доведат до болезненост при полов акт и може да се увеличи риска от възпаление (вагинит).

Органите на репродуктивната система - матката и яйчниците, намаляват по размер. Променят се и малките срамни устни, както и клиторът.

Сексуалното желание (либидо) често намалява с остаряването. Ефектът на менопаузата върху способността за получаване на оргазъм варира при различните жени. При много жени способността е незасегната, но при други може да намалее.

Намаляването на естрогените може да се отрази и на протичането на някои заболявания. Миомите могат да намалеят по размер, намаляват и симптомите им. Понякога се свиват толкова, че не могат да се установят при преглед. Ендометриозата също се подобрява с настъпването на менопаузата.

При възрастните жени има загуба на тонуса на мускулите на таза и това може да допринесе за прояви пролапс (свличане, изпадане) на репродуктивни органи или на пикочните пътища. Симптомите най-често са усещане за вагинална тежест или натиск, болка в гърба, вагинално зацапване от язви на излязлата шийката на матката или влагалището, дискомфорт в коремната област и проблеми в уринирането и дефекацията.

4.2. Промени при менопауза, засягащи уринарния тракт

Промени при менопауза, засягащи уринарния тракт

С настъпване на менопаузата изтънява лигавицата на уринарния тракт. Уретрата става по-къса. Тези промени благоприятстват навлизането на микроорганизмите в организма и жените по-лесно развиват инфекции на пикочните пътища.

Мускулите, които контролират акта на уриниране, стават по-слаби. Това е една от причините много жени в менопауза да имат стрес инконтиненция - изтичане на малки количества урина по време на смях, кашлица или други дейности, които оказват натиск върху пикочния мехур. При някои жени нарушенията може да са по-сериозни. Менопаузата е само един от факторите, който се обвинява за настъпване на инконтиненцията. Много други фактори, като например въздействието на раждане и използването на хормонална терапия, могат да допринесат за инконтиненция.

4.3. Промени при менопауза, засягащи кожата

Промени при менопауза, засягащи кожата

С понижаването на нивото на естрогените при настъпване на менопаузата намалява също и количеството на колагена (протеин, който придава на кожата сила и здравина) и еластина (протеин, който прави кожата еластична). Това е причина кожата да стане по-тънка, суха, по-малко еластична и по-уязвими към нараняване.

4.4. Промени при менопауза, засягащи костите

Промени при менопауза, засягащи костите

Понижаването на естрогена води до увеличаване на скоростта на намаляване на костната плътност, а понякога и до остеопороза. Нарушава се структурата на костите, те стават по-крехки и по-слаби и се увеличава вероятността от фрактури. През първите 2 години след менопаузата костната плътност намалява с около 3 % до 5 % всяка година. След това темпът на костна загуба намалява и е около 1 % до 2 % годишно.

4.5. Промени при менопауза, засягащи нивата на липидите в кръвта

Промени при менопауза, засягащи нивата на липидите в кръвта

След менопаузата нивата на липидите, по-специално на липопротеините с ниска плътност (LDL-холестерол; „лошият холестерол”), се увеличават при жените. Нивата на липопротеините с висока плътност (HDL-холестерол; „добрият холестерол”) намаляват. Тези промени в нивата на липидите (мазнините) в кръвта са една от причините за ускоряване на атеросклерозата и по-честата исхемична болест на сърцето сред жените след менопауза. До менопаузата високите нива на естрогените предпазват от заболяване на коронарните артерии. Голямо е значението и на самото стареене.

Следва: Изследвания при менопауза

Страници: 123456789101112
3.6, 94 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Менопауза