Начало Здравни проблеми Менопауза

Менопауза

1. Какво представлява менопаузата?

Менопаузата представлява необратимото прекратяване на функционирането на яйчниците - окончателно прекратяване на менструирането и настъпването на невъзможност за забременяване. Тя не е болест, а е част от процес на стареене при жените.

Остаряването е свързано и с промени в половата система. Намаляват способностите на яйчниците да произвеждат хормони и да отделят годни за оплождане яйцеклетки. Това в крайна сметка води до невъзможност за зачеване и раждане. Жената престава да менструира.

Поставянето на диагнозата менопауза е ретроспективно. За да се потвърди настъпването на менопаузата, при жената трябва да липсва менструация в продължение на 12 последователни месеца (при липса на други причини - бременност, прием на лекарства и др.). Средната възраст на настъпване на менопауза е 50 - 51 години.

Настъпването на менопауза е свързано с хормонални промени и с неприятни симптоми. Този период се нарича перименопауза и често се означава като климактериум (понятието климактериум е по-широко и включва и постменопаузата). Тя започва години преди настъпването на менопаузата и по дефиниция завършва 1 година след последната менструация. Перименопаузата може да продължи 6 и повече години.

Перименопаузалните симптоми са предизвикани от променящите се нива на хормони отделяни от яйчниците, какъвто е естрогенът. По време на този преход нивата на естрогените постепенно намаляват. Появяват се симптоми, като нередовен мензис, горещи вълни, нарушения на съня, промени в настроението. Настъпват и неприятни симптоми от пикочно-половата система – болка при полов контакт и / или сухота на влагалището, ниско либидо (полово влечение). По време на перименопаузата жените могат да заченат, въпреки че вероятността е много по-ниска.

Кога настъпва менопаузата?

На каква възраст настъпва менопаузата? Какви може да са причините за по-ранно настъпване на менопауза?

През последния век непрекъснато се увеличава продължителността на живота, нараства броя на хората в старческа и средна възраст. Увеличава се броят на жените, които изживяват по-голямата част от живота си в хипоестрогенно състояние - ниско ниво на женски полови хормони. Въпреки че времето, прекарано

Прочети повече ›
2.

Симптоми и признаци на менопаузата

Какви прояви могат да се наблюдават при прехода към менопауза? Какви са проявите на перименопаузата? Колко дълго продължават?

По време на прехода към менопауза - перименопауза, в резултат на намаляване на естрогените могат да се появят различни оплаквания. При част от жените (20 %) оплаквания могат да липсват и преминават през менопаузата изключително лесно без никакви усложнения или неприятни симптоми, но при повечето им

Прочети повече ›
3.

Промени, които настъпват при менопауза

Какви са промените при менопауза? Какво е въздействието на намалялото количество естрогени върху организма на жената?

Много от симптомите, които са се проявили перименопаузално, продължават да се проявяват и след настъпването на менопаузата. Те постепенно намаляват по интензивност и се появяват все по-рядко. Въпреки това, намалението на нивата на естрогените води до промени, които имат отрицателно въздействие върх

Прочети повече ›
4.

Изследвания при менопауза

Необходими ли са изследвания за потвърждаване на менопауза? Кои изследвания се правят? Какво е необходимо да изследвате, ако ще се прилага лечение?

При около 66 % от жените клиничната картина е типична и е ясно, че се касае за настъпване на менопауза. В такива случаи лабораторни тестове обикновено не са необходими. Ако нарушенията в менструалния цикъл започнат далеч преди 50-годишна възраст или ако има неясни симптоми, се налага извършване на

Прочети повече ›
5.

Необходимо ли е лечение при менопауза?

Какво лечение се прилага за облекчаване на оплакванията? Трябва ли да се използва хормонална терапия? Какви са рисковете от хормоналната терапия?

Големите промени, които настъпват с жените при отпадане на яйчниковата функция, се понасят по-добре с подкрепата и разбирането от страна на близките. Важно е и общуването с други жени, които са преминали в менопаузата, или с лекари, които да разяснят какво се случва с организма й, какви са симптоми

Прочети повече ›
6.

Алтернативни терапии при менопауза

Кои са естествените средства и методи, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите при менопауза?

Много жени се страхуват от рисковете, свързани с хормонално-заместителната терапия за лечение на симптомите при менопауза, и търсят облекчение чрез алтернативни терапии. Съществува разнообразие от естествени средства и методи, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите при менопауза:

Прочети повече ›
7.

Кървене след менопауза

Какви могат да бъдат причините за постменопаузално кървене? Какво е лечението?

Постменопаузалното кървене е кървене от гениталния тракт, което настъпва най-малко 12 месеца след аменорея (липса на менструация) при жена в менопаузална възраст. Въпреки че е често срещан проблем, не е нормално да се появи кървене при менопауза - дори и само ако е зацапване, така че не го игнорира

Прочети повече ›
8.
Страници: 123456789101112
3.6, 94 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Менопауза