Начало Здравни проблеми Контрацепция Вътрематочна контрацепция
Контрацепция

8. Вътрематочна контрацепция

Вътрематочна контрацепция

Вътрематочната контрацепция се изразява във въвеждането на специално устройство (песар, спирала) в маточната кухина, което предпазва от възникването на нежелана бременност.

Песарите са изработени от метал или пластмаса, като размерите им са съобразени с размерите на маточната кухина. Обикновено те имат "Т"-образна форма и завършват със заоблена бримка, към която се прикрепва нишка, която служи за изваждането на спиралата.

Съществуват различни видове спирали. Едни от песарите имат имплантиран биоактивен метал, а други са снабдени с малък контейнер, който излъчва левоноргестрел (Levonergestrel).

Действието на песарите се изразява в това, че те потискат виталността на сперматозоидите, пречат на оплождането, водят до настъпване на характерни промени, засягащи ендометриума, като го правят неподходящ за имплантирането на яйцеклетката.

Поставянето на спиралата се осъществява посредством специално устройство от лекар акушер-гинеколог, който предварително трябва да снеме подробна анамнеза и извърши определени изследвания с цел да изключи някои заболявания. Въвеждането на спиралата в маточната кухина може да стане по всяко време на менструалния цикъл.

Вътрематочната контрацепция е подходяща за жени, които са раждали, не желаят да приемат хормонални перорални препарати, приемат медикаментозни средства, които са несъвместими в съвместен прием с орална контрацепция.

Противопоказания за употребата на вътрематочната контрацепция са наличие на злокачествени заболявания, налично възпалително заболяване на гениталния апарат, налични венерически заболявания, налично кървене от неясен произход, аномалии на матката.

Следва: Трайна "хирургична" стерилизация

Страници: 1234567891011
4.3, 17 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Контрацепция