Начало Здравни проблеми Контрацепция

Контрацепция

1. Какво е контрацепция?

Контрацепцията по своята същност представлява термин, който се употребява за предпазване от нежелана бременност. Съществуват различни методи за контрацепция, като природни методи, бариерни средства, спермициди, вътрематочни средства, перорална хормонална контрацепция, трайна "хирургична" стерилизация.

Природните методи на контрацепция не са напълно ефективни за предпазване от нежелана бременност. Те се изразяват в периодично въздържане от полови контакти в периода около овулацията. Към природните методи принадлежат календарният метод, проследяване стойностите на базалната температура, състоянието на цервикалната слуз, прекъснат коитус.

Бариерните средства представляват едни от най-употребяваните средства в днешно време за предпазване от нежелана бременност. Действието им се изразява в това, че те не позволяват на сперматозоидите да преминат в кухината на матката и с по-нататъшното си предвижване да осъществят оплождане. Към бариерните средства принадлежат кондомите, дамските кондоми, диафрагмите и цервикалните шапки.

Спермицидите представляват химични вещества, които могат да бъдат във вид на гел, крем, таблетки за вагинално приложение и действат като оказват пагубно влияние върху сперматозоидите.

Вътрематочната контрацепция представлява метод, който се изразява в поставяне на песар, съобразен с размерите на маточната кухина изработен от метал или съдържащи контейнер, освобождаващ левоноргестрел, който оказва контрацептивно действие.

Пероралната хормонална контрацепция представлява един от най-популярните и надеждни методи за контрацепция в днешно време. Контрацептивният ефект се изразява в това, че се потиска овулацията, потиска се растежът на фоликулите (като нито един от тях не достига до необходимата зрелост), настъпват характерни промени в цервикалната слуз (тя става гъста и плътна затрудняваща значително преминаването на сперматозоидите), промени в ендометриума (става неблагоприятен за имплантиране на оплодената яйцеклетка).

Трайната стерилизация представлява метод за трайно предпазване от нежелана бременност. Той се характеризира с извършването на хирургична интервенция, изразяваща се в прекъсването на маточните тръби при жената и на семепроводите при мъжа.

Употребата на контрацептивни средства е известна още от древността. Съществуват данни, че още в миналото жените се използвали различни продукти, предимно от растителен произход, за да се предпазват от нежелана бременност. За възникването на оралната контрацепция основно значение има Gregory Pincus, биолог, който посвещава живота си на създаването на оралната контрацепция. Първият орален контрацептив (Enovid-10) е пуснат на пазара в САЩ през 1960 година и е бил използван предимно за лечение на различни менструални разтройства. Впоследствие започва да се използва и като средство за предпазване от нежелана бременност.

История на контрацепцията

Установено е, че още от древни времена хората са използвали контрацептивни методи, за да се предпазят от нежелана бременност.

Съществуватисторическиданни, че още от миналото хората са използвали контрацептивни методи, за да се предпазят от нежелана бременност. В древна Африка са били използвани различни вещества предимно от растителен произход, посредством, които някои от жените са сепредпазвалиотнежелана бременност.Египет

Прочети повече ›
2.

Разпространение на контрацепцията

Каква е честотата на употребата на контрацептивните методи в световен мащаб? Кои са най-разпространените методи за контрол на раждаемостта?

В световен мащаб статистиката посочва, че през 2009 г приблизително 60 % от хората, които са женени и са в състояние да имат деца, използват методи за контрол на раждаемостта.Колко често се използват различниte методи, варира значително между отделните държави. Най-разпространеният контрацептивен ме

Прочети повече ›
3.

Природни методи за контрацепция

Съществуват различни природни методи за контрацепция, които не са напълно ефективни за предпазване от нежелана бременност. Към тях спадат календарен метод, определяне на базална температура, състояние на цервикалната слуз и прекъсване на половия акт.

Природните методи на контрацепция не са напълно ефективни за предпазване от нежелана бременност. Изразяват се в периодично въздържане от полови контакти в периода около овулацията.Към природните методи принадлежат календарният метод, проследяване стойностите на базалната температура, състоянието на

Прочети повече ›
4.

Бариерни методи за контрацепция

Бариерните методи представляват механични средства, които пречат на сперматозоидите да проникнат в маточната кухина и впоследствие да оплодят яйцеклетката. Най-популярен в тази група е презервативът.

Бариерните методи представляват механични средства, които пречат на сперматозоидите да проникнат в маточната кухина и впоследствие да оплодят яйцеклетката.Предимство на бариерните средства е, че предпазват от сексуално преносими инфекции, дават малко нежелани реакции, нямат противопоказания и са шир

Прочети повече ›
5.

Хормонални средства за контрацепция

Какво представляват и как действат хормоналните препарати за концентрация? Какви видове има? Кои са потенциалните странични ефекти и предимствата на употребата на хормоналните контрацептиви?

Съществуват няколко различни хормонални методи за предпазване от нежелана бременност. Разликите между различните хормонални средства за контрацепция са свързани с:вида на хормонколичеството на хормонаначина, по който хормонът навлиза в тялото на женатаХормоните могат да бъдат естроген и / или прогес

Прочети повече ›
6.

Противозачатъчни таблетки за контрацепция

Какво представляват противозачатъчните таблетки? Какви видове има? Кои са предимствата на приема на орални хормонални средства? Кои са възможните странични ефекти?

Противозачатъчните таблетки са често срещан вид контрацепция. Те съдържат хормони - естроген и прогестин, и са един от най-важните и надеждни методи за контрацепция. Имат висока ефективност при правилен прием.Според хормоните, които съдържат, оралните хормонални контрацептиви се разделят на комбинир

Прочети повече ›
7.

Вътрематочна контрацепция

Вътрематочната контрацепция представлява специално устройство, което се въвежда в маточната кухина и предпазва от възникването на нежелана бременност. Най-широко използвани са спиралите.

Вътрематочната контрацепция се изразява във въвеждането на специално устройство (песар, спирала) в маточната кухина, което предпазва от възникването на нежелана бременност.Песарите са изработени от метал или пластмаса, като размерите им са съобразени с размерите на маточната кухина. Обикновено те им

Прочети повече ›
8.

Трайна "хирургична" стерилизация

По своята същност трайната "хирургична" стерилизация е траен метод за контрацепция, на който могат да бъдат подложени както мъже, така и жени.

Трайната хирургична стерилизация представлява краен и абсолютно траен метод за контрацепция, на който могат да се подложат както мъжете, така и жените.Трайната стерилизация при женитепредставлява извършване на хирургична интервенция, която се изразява в прекъсване на проходимостта на маточните тръби

Прочети повече ›
9.
Страници: 1234567891011
4.3, 17 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Контрацепция