
- Какво представлява болестта на Крон?
- Честота и разпространение
- Причини и рискови фактори
- Какви промени настъпват в интестиналния тракт?
- Характерни симптоми при болест на Крон
- Вариации на болестта на Крон
- Усложнения при болест на Крон
- Дали е болест на Крон или улцерозен колит?
- Изследвания за поставяне на диагнозата при болест на Крон
- Методи за лечение на болестта на Крон
3. Причини и рискови фактори
Точните причини за появата и развитието на болестта на Крон все още не са напълно уточнени и изяснени, като се предполага въздействието на редица причини и рискови фактори. В близкото минало за появата на болестта често са обвинявани стресът и непълноценното хранене, но към днешна дата е установено, че тези фактори играят роля за прогресията и влошаването на болестта, но не могат да предизвикат нейната поява.
Най-общо към причините за поява на болестта се включват нарушения в имунната активност, генетична предразположеност и някои фактори от околната среда, а към фактори, които допълнително съдействат за развитието и прогресията на болестния процес, се включват редица вредни навици, възраст, етнос, стрес и други.
3.1. Причини за поява и прогресия на болест на Крон

Въздействието на долуизброените причини не означава задължителна изява на болестта, а е по-скоро необходимо обяснение впоследствие за появата на състоянието. Често причините и рисковите фактори се припокриват, като нито един от тях не е строго специфичен за появата на заболяването. При много от пациентите не може да бъде намерена конкретна причина и обяснение за появата на заболяването.
Сред най-честите причини за поява на болестта, но и за прогресия на подлежащо, налично и диагностицирано вече заболяване, се включват:
- отклонения в имунния отговор: имунната система реагира своевременно, по строго регулирани механизми при появата на вредни агенти в организма, независимо от тяхната етиология. Реакцията обикновено най-общо казано включва ангажиране на различни медиатори на възпалението, като при пациентите с болест на Крон се счита, че са налице нарушения в имунната реакция и персистиране на възпалителните промени дори след отстраняването на вредните нашественици. Този процес води до характерните промени в интестиналния тракт и поява на болестта
- инфекциозни агенти: при голям процент от пациентите ретроспективно и с помощта на съответните изследвания и анализи може да бъде установено наличието на инфекция с бактериална, вирусна или по-рядко гъбична етиология, предшестваща болестния процес. Обикновено се касае за инфекциозен, процес, обхванал стомашно-чревния тракт, но е възможно развитие на болестта след респираторна или друг вид инфекция, при неправилна реакция на имунната система
- генетична предиспозиция: наследствеността играе известна роля за появата на болест на Крон, като макар повечето пациенти да не съобщават за близки родственици с болест на Крон, то се счита, че рискът от поява на състоянието при такива лица е средно с до двадесет процента по-висок. Наличието на близки роднини със заболяването следва да подейства като своевременна аларма за останалите членове на семейството за стартиране на ефективни профилактични мерки и ограничаване доколкото е възможно на известните рискови за болестта фактори
- фактори от околната среда: редица фактори от околната среда могат да играят допълнителна роля за появата и прогресията на заболяването. Такива например са замърсявания на въздуха, водата, хранителните продукти, излагане на вредни професионални въздействия, контакт с вредни и/или токсични субстанции и редица други, които по един или друг механизъм могат да провокират възпалителна реакция от страна на имунната система
3.2. Рискови фактори за развитие и прогресия на болест на Крон

Към рисковите фактори, които съдействат и оказва допълнително въздействие за появата на болестта, но също и за прогресията на болестния процес при пациенти с вече диагностицирано заболяване, се включват някои контролируеми рискови фактори (например вредни навици) и някои фактори, които не подлежат на влияние (например възраст и етнос).
Най-често се обсъждат следните фактори като рискови за появата и прогресията при болест на Крон:
- възраст: всяка възрастова група е изложена на риск от поява на болестта, но различни статистически данни посочват, че по-голям процент от засегнатите пациенти са диагностицирани преди навършването на тридесет години
- етническа принадлежност: болестта е по-честа сред определени етнически групи, като се счита, че изложени на по-висок риск са кавказката етническа група, ашкенази, както и живеещите в източна Европа, като все още липсва единна теория и обяснение за тези разлики в риска от развитие на болестта в зависимост от етноса
- тютюнопушене: тютюнопушенето води до комплексни нежелани ефекти в целия организъм, като това допълнително води до увреждане на интестиналния тракт, локалните защитни механизми, микробиома, провокира развитие на лекостепенно, но с постоянен характер възпаление и може да съдейства както за появата (в комбинация с други редица фактори), така и за прогресия на болестта (при пациенти с болест на Крон може да се наблюдава по-често обостряне на болестния процес в резултат от активно тютюнопушене). Значение оказват броят години на активно тютюнопушене, броят цигари на ден и наличието на други вредни навици
- злоупотреба с някои лекарства: системната злоупотреба с някои лекарства, главно от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, но същи и кортикостероиди, антибиотици, химиотерапевтици, имуномодулатори и други, може да окаже неблагоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт. Честата употреба, особено и на по-високи дози, крие риск от поява на различни по вид системни странични ефекти, включително и обостряне на подлежащи заболявания, като болест на Крон
- стрес: считан за основен провокатор за появата на болестта в миналото, към днешна дата се счита, че сам по себе си хроничният стрес и преумора не могат да провокират появата на болестта, но могат да съдействат и играят ролята на допълнителни рискови фактори за възникване, прогресия и влошаване протичането на болестния процес
- диета: непълноценното хранене (липса на достатъчно фибри в храната, намален внос на есенциални нутриенти, витамини, минерали, аминокиселини) води до намаляване на локалните, ентерални защитни сили, увреждане на финия баланс на чревната микрофлора и може да провокира обостряне на заболяването. Липсата на промени в хранителния режим след поставяне на диагнозата крие риск от бърза прогресия и значително увреждане състоянието на болния, докато спазването на определен, изготвен от специалист хранителен режим в комбинация с отказ от вредните навици, се асоциира с по-добра прогноза, поддържане на продължителна ремисия и цялостно подобрение на състоянието и тонуса на засегнатите
Коментари към Болест на Крон