Начало Здравни проблеми Човешки папилома вирус (HPV) Какви са доброкачествените изменения, които могат да се наблюдават при инфекция с HPV (Human Papilloma virus)?
Човешки папилома вирус (HPV)

3. Какви са доброкачествените изменения, които могат да се наблюдават при инфекция с HPV (Human Papilloma virus)?

Какви са доброкачествените изменения, които могат да се наблюдават при инфекция с HPV (Human Papilloma virus)?

Доброкачествените изменения, които могат да се наблюдават при инфекция с HPV, са предимно остри кондиломи, пигментирани и непигментирани папули, разнообразни форми на субклинична папилома вирусна инфекция. Това са специфични изменения за долния генитален тракт при мъжа и жената, които се асоциират с HPV (human papilloma virus) типове 6 и 11.

Островърхите кондиломи, наричани още генитални брадавици, представляват едни от най-често срещаните заболявания, които се предават по полов път.

Гениталните брадавици могат да възникнат след орален, вагинален или анален сексуален контакт.

Доброкачествените генитални изменения при инфекция с HPV се характеризират с наличие на папиломатоза, акантоза, коилоцитоза, хиперкератоза, като понякога се наблюдава наличие на възпалителна инфилтрация в дермата. Ядрата са нормални, не се наблюдават ядрени отклонения, но митотичната активност е повишена.

Гениталните брадавици могат да бъдат единични или множествени, да бъдат различни по размер, като повърхността им е зърниста (наподобяват карфиол или цветно зеле). Цвета на кондиломите варира, като може да бъде от бледо розов до телесния – индивидуално в зависимост от цвета на кожата на индивида.

Локализацията на гениталните брадавици може да бъде различна. Най-често кондиломите се наблюдават по малките и големи срамни устни, главичката и тялото на пениса, перинеума и около анауса, както при мъжа, така и при жената.

Много често отделните папиларни разраствания се сливат, а когато се приложи разтвор на оцетна киселина се наблюдава побеляване. Участъци с оцетно бял епител могат да се наблюдават навсякъде по външните полови органи на мъжа и жената, като те изискват задължително уточняване.

Предпазването от заразяване с кондиломи се изразява в ограничаване на сексуалните контакти със заразоносителя. Използването на кондоми намалява, но НЕ гарантира предпазване от инфекция.

Приложено успешно лечение с липса на видими лезии по външните полови органи намалява възможността за предаване на инфекцията. Въпреки приложено лечение и използване на предпазни средства не съществува 100 % начин за предпазване, тъй като понякога лезиите (кондиломите), причинени от хюман папилома вирус, са с незначителни размери.

Трябва да се има предвид, че бременна жена с активна инфекция може да предаде вируса към плода по време на раждане през естествените родови пътища, като това да предизвика папиломатоза на ларинкса на плода.

Следва: До какви пренеопластични (предракови) изменения може да доведе инфекцията с хюман папилома вирус (HPV)?

Страници: 1234567891011
3.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Човешки папилома вирус (HPV)