Начало Здравни проблеми Рубеола Симптоми при рубеола
Рубеола

4. Симптоми при рубеола

Симптоми при рубеола

При имунизираните деца рубеолата протича обикновено леко и често безсимптомно. При по-големите деца (юноши), както и при възрастните по-често могат да се наблюдават по-тежки форми на болестта.

Инкубационният период при рубеолата е 14-21 дни. Първите симптоми, които се проявяват два-три дни преди появата на обрива, са субфебрилна температура, главоболие, отпадналост, безапетитие, лека хрема, конюнктивит, лек фарингит и кашлица.

Главните симптоми при рубеола са: лимфаденопатия (възпаление и подуване на лимфните възли) и обрив.

Първо се уголемяват тилните, задношийните и задушните лимфни възли – т. нар. симптом на Теодор. Това е един от специфичните (характерни) симптоми за заболяването рубеола. Често се засягат и лимфните възли по цялото тяло. Те достигат големина на грахово или царевично зърно, при палпация се усеща, че са с меко-еластична консистенция, не са сраснали помежду си или с кожата, не са болезнени, не нагнояват. Често се увеличават слезката и черният дроб.

Обривът при рубеола се появява 1 до 5 дни след края на инкубационния период и ако преди него е имало други симптоми, те затихват. Обривът се предшества или придружава от малки, червеникави петънца по мекото небце (петна на Forscheimer).      

Устната и фарингеалната лигавица е непроменена или леко зачервена. Обривът започва подобно на този при морбили по лицето и зад ушите и също така върви надолу, но по-бързо за 1 или 2 дни обхваща цялото тяло и предимно външната повърхност на крайниците. Той е розово-червен, макуло-папулозен, отделните единици не се сливат и е разположен върху непроменена кожа. Обривът при рубеола се задържа 2-4 дни, след това избледнява и изчезва без пигментации и залющване. Често има отклонения от тази типична картина, а може и да не се появи изобщо.

Лимфните възли намаляват постепенно размерите си и "изчезват" по-късно в сравнение с обрива при рубеола. Те се увеличават преди него и понякога са единствена проява на болестта. Заболяването има благоприятен изход и болният оздравява за 3-4 дни.

Следва: Какво представлява вродената рубеола?

Страници: 12345678910111213
3.5, 17 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Рубеола