Начало Здравни проблеми Остеопороза Колко типа остеопороза има?
Остеопороза

4. Колко типа остеопороза има?

Колко типа остеопороза има?

Загубата на костна маса може да е резултат от различни причини. В зависимост от основната причина, довела до остеопороза, се различават следните типове остеопороза:

  • Първична остеопороза, което е резултат от възрастово - обусловени причини,
  • Вторична остеопороза, която е причинена от друго заболяване или прием на лекарства.

4.1. Първична остеопороза

Към първичната остеопороза се причисляват над 95 % от случаите при жените и може би повече от 80 % при мъжете.

Като постменопаузална се означава остеопорозата, която настъпва вследствие на отпадането на яйчниковата функция. Основна причина е бързото намаляване на естрогените при менопаузата. Постменопаузалната остеопороза се среща при жени на възраст 50-65 години. Характеризира се с ускорена костна загуба. Чести са фрактурите на китката и прешлените.

Сенилната остеопороза възниква при жените и мъжете на възраст над 70 години. Тази форма на остеопорозата е свързана с промени, свързани със стареенето. Освен дефицита на хормони, значение има и намаленият прием на калций и витамин Д, намалената абсорбция в червата. Освен фрактури на прешлени и китка, са чести и тези на бедрената кост.

Ювенилната остеопороза е тази, която се среща при деца и млади хора от двата пола. Възрастта на поява обикновено е 8-14 години. Тези пациенти имат нормална функция на половите жлези. Отличителен белег на младежката остеопороза е рязка болка в костите и / или фрактура след травма.

4.2. Вторична остеопороза

Вторичната остеопороза е причинена от подлежащо заболяване, дефицитни състояния или прием на медикаменти.

Причините за вторична остеопороза могат да бъдат много - хронична бъбречна недостатъчност, хормонални нарушения (синдром на Кушинг, хиперпаратиреоидизъм, хипертиреоидизъм, хипогонадизъм и захарен диабет), стомашно-чревни заболявания, ревматоиден артрит, лупус еритематодес, левкемии, лимфоми, множествен миелом и др.

Продължителен прием на някои лекарства може да доведе до вторична остеопороза - кортикостероиди, успокоителни и антиконвулсанти. Злоупотреба с алкохол или консумацията на кофеин и пушене на цигари може да влоши съществуваща остеопорозата, но е малко вероятна да я причинят.

Следва: Рискови фактори за остеопороза

Страници: 12345678910111213141516
3.2, 33 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Остеопороза