Начало Здравни проблеми Остеопороза Симптоми и признаци на остеопороза
Остеопороза

6. Симптоми и признаци на остеопороза

Симптоми и признаци на остеопороза

Остеопорозата е хронично заболяване. Постепенно и прогресивно намалява костната маса, костите стават по-крехки и се увеличава рискът от счупването им. Обикновено когато се появят симптоми и признаци, заболяването е доста напреднало. Някои хора никога няма да имат оплаквания въпреки наличието на заболяването.

Остеопорозата обикновено е асимптоматична, докато не се появи фрактура. Намаляването на костната плътност може да доведе до фрактура, причиняваща внезапна болка. Пациентите с такива фрактури най-често съобщават за минимална травма, причинила счупването или изобщо липсва травма. Характерни са фрактури след падане от изправено или седнало положение, даже и в леглото. При други пациенти може да има хронична, постепенно нарастваща болка.

Фрактура на гръбначните прешлениФрактури на гръбначните прешлени са характерни за хората с остеопороза. Намаляването на костната маса на прешлените може да доведе до смачкването им (компресионни фрактури), спонтанно или след леко нараняване. Хроничната болка в гърба може да е симптом на тези фрактури. Обикновено болката започва внезапно, остава в определена област на гърба и се влошава, когато човек стои или ходи. Засегнатата част от гръбначния стълб често е чувствителна при натискане. Най-често болката и чувствителността намаляват постепенно след няколко седмици или месеци. Ако няколко прешлена са се деформирали в резултат на компресионни фрактури, гръбначният стълб се изкривява и деформира, което води до мускулна скованост и болезненост. Това е свързано с намаляване на ръста.

Фрактура на бедрената костЕдна от най-сериозните фрактури е тази на бедрената кост. Тя е основна причина за инвалидност и загуба на независимост при по-възрастните хора. Изисква скъпо лечение и продължителни грижи. Тези фрактури крият и риск от животозастрашаващи усложнения – пневмонии, емболия и др.

 

 

 

Фрактура на киткатаФрактурата на китката е също често срещана, особено при хора с постменопаузална остеопороза.

 

 

 

 

 

Счупвания при хора, които имат остеопороза, са склонни да заздравяват по-бавно.

Следва: Какви са медицинските изследвания при oстеопороза?

Страници: 12345678910111213141516
3.2, 30 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Остеопороза