Начало Здравни проблеми Катаракта Каква е честотата на катарактата по света?
Катаракта

2. Каква е честотата на катарактата по света?

Каква е честотата на катарактата по света?

Катарактата представлява водеща причина за нарушение на зрението в световен мащаб и е съществен проблем в развиващите се страни, къде обикновено води и до слепота. Като често срещано заболяване сред възрастното население, фактът, че продължителността на живота непрекъснато се увеличава, обяснява повишена честота на заболяването днес в сравнение с предишни години. Различни данни предполагат, че катарактата засяга приблизително 22 милиона възрастни на 40 или повече години и че към 2020 година броят на засегнатите ще бъде удвоен.

В Обединеното кралство се предполага, че катаракта, обусловена от напреднала възраст, засяга повече от половината индивиди на възраст над 65 години в някаква степен. В САЩ е докладвано, че нарушения в състоянието на лещата, дължащи се на стареенето, засягат 42 % от хората на възраст между 52 и 64 години, 60 % от хората на възраст между 65 и 74 години и 91 % от хората между 75 и 85 години.

Австралийски проучвания са установили, че честотата на катарактата се удвоява на всяко десетилетие след 40-годишна възраст и че приблизително всички индивиди на 90 или повече години са засегнати в няква степен от катаракта. Проучвания в други развити страни са показали сходни данни.

Катарактата е сериозен проблем в развиващите се страни. Например, проучване проведено в Индия, показва че честотата на катарактата е 3 пъти по-висока, отколкото в САЩ, като 82 % от индийците на възраст между 75 и 83 години са засегнати от катаракта, в сравнение с 46 % от жителите на САЩ от същата възрастова група.

Предполага се, че честотата на катарактата ще продължава да се покачва предимно в развиващите се страни, където увеличаването на популацията е най-значимо. Тъй като броят на индивидите над 65 години непрекъснато нараства, това ще се случва и с честота на случаите на катаракта, нуждаещи се от хирургично лечение.

Следва: Кои са причините за възникване на катаракта?

Страници: 123456789101112131415
4.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Катаракта