Начало Здравни проблеми Катаракта Патологични катаракти
Катаракта

7. Патологични катаракти

Патологични катаракти

По дефиниция патологичната катаракта представлява състояние, което се характеризира с настъпване на катаракта във връзка с някое общо заболяване.

Диабетна катаракта се наблюдава при млади пациенти с диабет, които имат висока кръвна захар. Катарактите се развива по симетричен начин и засягат двете очи, като за кратък срок съзряват. Диабетните катаракти могат да бъдат оперирани под защита на антибиотици и след постигане на стабилизация на въглехидратната обмяна. Възстановяването на зрението зависи от състоянието на очното дъно и на зрителния нерв.

При деца в кърмаческа възраст е възможно да се развие галактозна катаракта. Това е катаракта, възникваща на фона на вродена ензимопатия, при което кърмачето няма възможността да преработва получаваната чрез кърмата галактоза. Това заболяване е обратимо в началните си стадии, необходимо е само кърмачето да бъде отбито, като се започне изкуствено хранене и галактозата се замести с глюкоза.

Тетанична катаракта се наблюдава при тетания, където се развиват двустранни катаракти, при оперативното отстраняване на които съществува повишена опасност от кръвоизлив в окото.

Миотонична катаракта се наблюдава при миотония, където се развива задна субскапулна катаракта, която бавно напредва.

Дерматогенна катаракта се наблюдава при невродермит, склеродермия, хронични екземи и други хронични дерматози.

Токсични катаракти се наблюдават при интоксикация с ерготин, нафталин, талий, динитрофенол и други съединения. Персонал, изложен на вредното въздействие на тези химикали, трябва периодически да се проверява за катаракта.

Радиационна (лъчева) катаракта се наблюдава при излагане на очите на въздействието на различни видове лъчи. Дългото действие на инфрачервени лъчи може да причини катаракта, която започва субскапуларно, като в същото време се наблюдава напукване на предния слой на лещената капсула и последващо излющване. С модернизацията на производствените процеси в съвременните заводи катаракти, причинени от инфрачервено лъчение, се срещат изключително рядко.

Лещените фибрили са чувствителни към йонизиращите лъчи. Рентгеновата катаракта в началните етапи се характеризира с образуването на субкапсуларни вакуоли и последваща матурация.

Електрическа катаракта се наблюдава при настъпване на електрически удар, като тази катаракта може да матурира в кратък срок.

Комплицирани катаракти са катаракти, които се развиват в болни очи. Те се наблюдават най-често при хронични заболявания на увеята, при симпатична офталмия, при стари аблации на ретината, при абсолютна глаукома, при тумори на окото и други. В задните корткилани слоеве на лещата могат да бъдат наблюдавани първите мътнини. Въпреки че повечето комплицирани катаракти са операбилни, възстановяването на зрението зависи от нарушенията, нанесени на очния нерв и ретината от заболяването, довело до поява на катаракта.

Следва: Как се поставя диагнозата катаракта?

Страници: 123456789101112131415
4.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Катаракта