Начало Здравни проблеми Катаракта Какви са симптомите и признаците при катаракта?
Катаракта

4. Какви са симптомите и признаците при катаракта?

Какви са симптомите и признаците при катаракта?

Първоначалните симптоми на катаракта, изразяващи се в замъглено зрение, могат да засегнат само малка част от очната леща и е възможно пациентът да не осъзнава все още настъпването на загуба на зрение. С нарастване на катарактата замъгляването на лещата става все по-голямо и в крайна сметка нарушава преминаването на светлината през нея.

Наблюдаваните симптоми при изявената катаракта са замъглено зрение, затруднено виждане през тъмните часове на денонощието, чувствителност към светлина, поява на отблясъци в зрителното поле, честа промяна в диоптъра на коригиращите очила, двойно виждане, нарушаване на цветното зрение и други.

Най-характерното оплакване при болните с нуклеарни катаракти е поява на късогледство в напреднала възраст или ако очите са били миопични, късогледството с напредване на възрастта започва да расте. Някои болни, които са носили очила за корекция на пресбиопията, изведнъж започват да четат без очила. Друго характерно оплакване е силното заслепяване при слънчево осветление. Това се дължи на силното свиване на зеницата при яркото слънчево осветление, при което помътненото лещено ядро задържа лъчите. Болните са принудени да носят тъмни очила или да засенчват очите си, за да виждат по-добре при по-широки зеници.

Повече информация за признаците и симптомите при катаракта може да прочетете тук:

Следва: Наследствени катаракти

Страници: 123456789101112131415
4.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Катаракта