Начало Здравни проблеми Разстройство Какви видове разстройство има?
Разстройство

3. Какви видове разстройство има?

Приблизително 10 литра течности могат де се придвижат през тънкото черво за 24 часа. Това количество се образува от приетите храна и течности, и секрецията на различни ензими и секрети, необходими за нормалния процес на храносмилане. Тънките и дебелите черва имат способността да абсорбират дори още по-големи количества течност, когато функционират нормално. Тази нормална физиология на червата се осъществява благодарение на чревната инервация, която координира йонния транспорт в червата и чревния мотилитет. Ако един от тези механизми се наруши, може да настъпи диария.

Класификация на различните видове разстройство се прави в зависимост от механизмите на възникване и продължителността на симптомите.

3.1. Механизъм на възникване

Механизъм на възникване

В зависимост от механизма на възникване диариите могат да се разделят на:

  • осмотична диария - при този вид разстройство веществата, които се намират в червото, предизвикват повишено изтегляне на вода към чревния лумен. Този вид диария може да настъпи и при нарушената функция на червата, да реабсорбират течностите, които преминават през техния лумен. Причини за възникване на осмотична диария могат да бъдат малабсорбция (лактоза, сорбитол), малдигестия (например при заболявания на панкреаса), прием на осмотични лаксативи, прекален прием на витамин С или магнезий и други.
  • секреторна диария - при този вид разстройство се наблюдава преминаване на вода от чревната стена към чревния лумен. В този случай тялото губи основно вода и изпражненията обикновено стават големи по обем и воднисти. Причини за появата на секреторна диария най-често са инфекции - холера, салмонела, шигела и други. Холера токсинът стимулира секреция на аниони и по-скоро хлорни йони към лумена на червото. За да се възстанови електронният баланс, в лумена на червото преминават натриеви йони заедно с вода. Характерно за този вид диария е, че тя може да продължи дори след преустановяването приема на храна.
  • ексудативна диария - този вид разстройство се характеризира с наличието на кръв или гной в изпражненията. Състоянието може да се дължи на тежки инфекции, при които този вид разстройство се проявява като усложнение на секреторната диария. Неинфекциозни причини за поява на ексудативна диария могат да бъдат възпалителни заболявания на червата (болест на Крон, хроничен улцерозен колит и други), при които обширните възпаления на чревната стена компрометират способността на червата да абсорбират вода и да предотвратяват нейната загуба.
  • мотилитет-свързана диария - този вид разстройство се дължи на бързото преминаване на храната през чревния лумен (хипермотилитет). Ако храната се движи прекалено бързо през стомашно-чревния тракт, няма достатъчно време за абсорбиране на адекватно количество хранителни вещества и вода. Това състояние може да се дължи на ваготомия, инфекциозни агенти, синдром на дразнимото черво или диабетна невропатия. Базедовата болест може да доведе до хипермотилитет и появата на псевдодиария или истинска диария. Този вид диария може да се наблюдава и при пациенти, които са били подложени на чревна резекция.
  • възпалителна диария - този вид диария до голяма степен се припокрива с някои от горните видове. При нея се наблюдава възпаление на чревната лигавица, което води до пасивна загуба на течности, богати на протеини, както и до намалена способност на лигавицата за абсорбция на течности. Възпалителната диария може да се дължи на бактериални инфекции, вирусни инфекции, паразитни инфекции, туберкулоза, автоимунни заболявания, ракови образувания и други.
  • дизентерия - по принцип при наличието на видима кръв и слуз в изпражненията се говори за дизентерия, а не за диария. Кръвта е признак за нахлуване на микроорганизмите в чревната тъкан (стена). Дизентерия се наблюдава при инфекции с шигела и ентамеба хистолитика.

3.2. Продължителност на симптомите

Продължителност на симптомите

В зависимост от продължителността на симптомите разстройството се разделя на остро и хронично. Необходимо е извършването на такава класификация на разстройствата, тъй като различните видове имат различни причинители и следователно изискват различен терапевтичен подход.

  • Остро разстройство - симптомите при тази форма на диария имат остро начало и продължават средно 5-7 дни, най-много 14 дни. Този вид разстройство се дължи най-често на хранителни отравяния, чревни инфекции (вирусни, бактериални), прием на лекарства, диетични грешки и други.
  • Хронично разстройство - симптомите при тази форма на диария се характеризират с продължителност над 4 седмици. Този вид разстройство може да има подмолно начало, но с течение на времето симптомите постепенно се засилват. Най-честите етиологични фактори за възникване на хронично разстройство са синдром на дразнимото черво, болест на Крон, хроничен улцерозен колит (ХУК), малабсорбция, ендокринни заболявания и други.

Следва: Кои са причините за възникване на разстройство?

Страници: 123456789101112131415
4.1, 28 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Разстройство