Начало Здравни проблеми Псориазис

Псориазис

1. Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е заболяване, което засяга около 1,5-2% от хората. Среща се във всички страни като има различна честота варираща от 0,1 до 12 процента.

Псориазисът е хронично заболяване, което се характеризира с полигенетично предразположение. Много често провокиращ фактор са въздействия от околната среда, бактериална инфекция, травма, лекарства.

Псориасисът има различно клинично протичане и различна тежест. Обичайно се проявява като хронични, рецидивиращи, залющващи се папули и плаки и има характерни области на засягане. Това са окосмената част на главата, лактите и коленете. Възможна е и клинична изява с гнойни мехурчета или генерализирано зачервяване на кожата. Това са тежко протичащите форми на заболяването.

Нерядко в около 10-25% псориасис се съпътства с артрит. При някои от псориатиците са налице и други съпътстващи заболявания.

В този здравен проблем може да прочетете подробна информация защо се появява псориазис, кои са формите на заболяването и какви са съвременните методи на лечение!

Честотата на псориазис

Псориазисът е заболяване със средна честота от 1,5 до 2%.

Псориазисът засяга в еднаква степен, както жените, така и мъжете. Средната честота в световен мащаб е 1,5-2% като в различните страни честотата може да варира от 0,1 до 12 процента. Към момента е регистрирана по-малка честота в Южна Африка, Япония и Азия, Инуитите и липсваща или съвсем малка честот

Прочети повече ›
2.

Причини и провокиращи фактори за поява на псориазис

Водеща причина за отключване на псориазис е наследствеността. Провокиращите фактори са травма, инфекции, прием на лекарства, алкохол, наднорменото тегло.

Псориазисът най-често се изразява със зачервени, залющващи се плаки. Появата им се дължи на нарушеното образуване на рогов слой, което е силно скъсено на фона на здравата кожа. Нарушени са процесите на пролиферация и диференциация и едновременно с това включват различни имунологични, биохимични, съ

Прочети повече ›
3.

Клинично протичане на псориазис

Характерна за псориазиса е зачервената, псориатична плака със залющване. Псориазисът протича с разнообразни клинични белези и може да ангажира различни области.

Класическият вид на кожните промени при псориазис включва ясно ограничена, зачервена плака, която е покрита с люспи, наречени сквами. Сквамите са сребристобели и отпадат лесно, при отстраняването им може да остане кървава роса. Псориатичните плаки в хода на заболяването могат да се сливат и оформят

Прочети повече ›
4.
Страници: 123456789
4.2, 18 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Псориазис