Начало Здравни проблеми Инконтиненция на урина Какво е разпространението на уринарната инконтиненция?
Инконтиненция на урина

2. Какво е разпространението на уринарната инконтиненция?

Какво е разпространението на уринарната инконтиненция?

В световен мащаб до 35 % от населението на възраст над 60 години страда от инконтиненция на урина.

Установено е, че проблемите с незадържането на урина са свързани с по-висока честота на много здравословни проблеми, като наднормено тегло и диабет. Трудности с контрола над пикочния мехур води до по-висока честота на депресия и ограничена дейност.

При децата инконтиненция на урина се случва по-рядко след 5-годишна възраст. Около 10 % от 5-годишните, 5 % от 10-годишните и 1 % от 18-годишните изпитват епизоди на инконтиненция. Два пъти по-често се среща при момичета, отколкото при момчетата.

Уринарната инконтиненция засяга жени от всички възрасти. Въпреки това, този проблем е най-разпространен сред по-възрастните жени. Жените на възраст над 60 години са два пъти по-склонни от мъжете да изпитат инконтиненция. Една от всеки три жени на възраст над 60 години се очаква да има проблеми с контрола на пикочния мехур. Една от причините, поради които жените са по-засегнати, е отслабването на тазовите мускули при раждането на дете.

Мъжете са с тенденция да изпитват инконтиненция по-рядко, отколкото жените. Проблемът се появява при лечение на рак на простатата. И мъжете, и жените могат да получат уринарна инконтиненция от неврологична травма, вродени дефекти, множествена склероза, инсулт, физически проблеми, свързани с процеса на стареене. Въпреки че инконтиненцията на урина засяга по-възрастните мъже по-често отколкото по-младите мъже, началото на инконтиненцията може да се случи във всяка възраст.

Следва: Как се случва нормално уринирането?

Страници: 12345678910111213
4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Инконтиненция на урина