Начало Здравни проблеми Инконтиненция на урина Симптоми и признаци при инконтиненция на урина
Инконтиненция на урина

5. Симптоми и признаци при инконтиненция на урина

Симптомите и признаците при инконтиненция на урина вариват според вида й:

5.1. Симптоми при стресова инконтиненция на урина

Симптоми при стресова инконтиненция на урина

При стресовата инконтиненция се наблюдава внезапно изтичане на вариабилно количество урина с увеличение на интраабдоминалното налягане. Не се отделя много урина, освен ако не е тежка форма на инконтиненция. Този тип незадържане на урина е предсказуема. Хората със стресова инконтиненция обикновено нямат често или спешно уриниране и не се будят през нощта, за да отидат до тоалетна (никтурия).

5.2. Симптоми при спешна инконтиненция на урина

Симптоми при спешна инконтиненция на урина

При спешната инконтиненция има неконтролируемо изтичане на урина със силна нужда да се посети тоалетната. Въпреки че желанието за уриниране може да се развие постепенно, често то е внезапно и бързо и се появява без предупредителен знак. Инконтиненцията не може да бъде предотвратена.

При този вид инконтиненция изтича цялото съдържание на пикочния мехур. Хората със свръхактивен пикочен мехур чувстват силна нужда да уринират и не са в състояние да задържат урината.

Други симптоми са често уриниране, спешно уриниране и никтурия. Някои ситуации задействат инконтиненцията, включително миене на съдове или слушане на течаща вода. Инконтиненцията също може да бъде предизвикана от консумацията на твърде много вода или пиене на кафе, чай или алкохол.

5.3. Симптоми при преливна инконтиненция на урина

Симптоми при преливна инконтиненция на урина

При преливната инконтиненция урината изтича от пикочния мехур, тъй като налягането в пикочния мехур е по-високо от налягането за затваряне на сфинктера на уретрата. При този вид инконтиненция може да има силно желание за уриниране, пикочният мехур никога не се изпразва и малки количества урина изтичат постоянно.

Преливната инконтиненция преобладава при по-възрастни мъже с уголемена простата и е по-рядка при жените.

Тъй като пикочният мехур е твърде пълен, той се изпразва дори когато мускулите му не контрахират. Хората с преливна инконтиненция може да изпитват чувство на непълно изпразване на пикочния мехур или бавно изтичане на урината.

Симптомите на преливната инконтиненция могат да бъдат подобни на тези при смесената инконтиненция.

Малко количество урина може да изтече при повишаване на интраабдоминалното налягане. Може да има симптоми на често и спешно уриниране.

5.4. Симптоми при функционална инконтиненция на урина

Симптоми при функционална инконтиненция на урина

Хората с функционална инконтиненция имат относително нормална функция и контрол на пикочния мехур. Други състояния, несвързани с пикочния мехур, се отразяват на способността им да стигнат до тоалетната навреме.

5.5. Симптоми при смесена инконтиненция на урина

Симптоми при смесена инконтиненция на урина

Смесената инконтиненция включва симптомите на стресовата инконтиненция и спешната инконтиненция.

При смесената инконтиненция проблемът е, че пикочният мехур е свръхактивен (желанието за уриниране е силно и често) и уретрата е с понижен мускулен тонус (урината не може да бъде задържана, дори и без желание за уриниране).

Индивидите със смесена инконтиненция изпитват леко до умерено изтичане на урина при физически дейности (стресова инконтиненция). В други случаи те изпитват внезапно отделяне на урина без никакъв предупредителен сигнал (спешна инконтиненция). Често уриниране и никтурия също са налични симптоми. В повечето от времето симптомите се съчетават.

Следва: Как се диагностицира инконтиненцията на урина?

Страници: 12345678910111213
4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Инконтиненция на урина