Начало Здравни проблеми Инконтиненция на урина

Инконтиненция на урина

1. Какво представлява инконтиненцията на урина?

Инконтиненцията на урина, известна още като неволево уриниране, представлява изтичане на урина, което не може да се контролира. Това е често срещан проблем, който може да има голямо влияние върху качеството на живот. Не се знае със сигурност колко мъже и жени страдат от това състояние, тъй като много хора не споделят на никого за своя проблем. Те се притесняват или мислят, че нищо не може да се направи.

Инконтиненцията на урина не е само медицински проблем. Може да повлияе на емоционалното и психическото състояние и на социалния живот. Много хора, които имат уринарна инконтиненция, се страхуват да извършват нормалните ежедневни дейности.

Има пет основни типа уринарна инконтиненция:

  • Стресова инконтиненция - дължи се на лошо затваряне на пикочния мехур
  • Спешна инконтиненция - дължи се на свръхактивен пикочен мехур
  • Преливна инконтиненция - дължи се на лошата контракция на пикочния мехур или запушване на уретрата
  • Функционална инконтиненция - дължи се на медикаменти или здравословни проблеми, в резултат на които не може да достигне до тоалетната
  • Смесена инконтиненция - комбинация от стресова и спешна инконтиненция

Симптомите при инконтиненция на урина варират според вида й, като основните признаци включват силно желание за уриниране, често уриниране, никтурия.

Пациенти с незадържане на урина се диагностицират с помощта на анамнеза, физикален преглед, изследвания.

Лечението на инконтиненция на урина зависи от вида й и причината за появата й. Терапевтичните подходи включват медикаментозни, физикални и хирургични методи.

Какво е разпространението на уринарната инконтиненция?

Колко хора страдат от уринарна инконтиненция? Кой пол е по-засегнат?

В световен мащаб до 35 % от населението на възраст над 60 години страда от инконтиненция на урина. Установено е, че проблемите с незадържането на урина са свързани с по-висока честота на много здравословни проблеми, като наднормено тегло и диабет. Трудности с контрола над пикочния мехур води до по-

Прочети повече ›
2.

Как се случва нормално уринирането?

Как се случва нормално процесът на уриниране?

Мозъкът и пикочният мехур контролират уринарната функция. Пикочният мехур съхранява урината, докато не е готов да се изпразни. Мускулите в долната част на таза придържат пикочния мехур. Нормално, гладката мускулатура на пикочния мехур е отпусната. Това държи урината в мехура. Краят на пикочния меху

Прочети повече ›
3.

Какви са видовете уринарна инконтиненция?

Колко вида инконтиненция на урина има и какви са особеностите им?

Инконтиненцията на урина не е болест. Това е симптом на много състояния. Причините могат да бъдат различни за мъжете и жените. Не е наследствен признак и не е просто една нормална част от остаряването. Видовете инконтиненция на урина са:

Прочети повече ›
4.

Симптоми и признаци при инконтиненция на урина

Какви са симптомите и признаците при инконтиненция на урина?

Симптомите и признаците при инконтиненция на урина вариват според вида й:

Прочети повече ›
5.

Как се диагностицира инконтиненцията на урина?

Как се поставя диагнозата уринарна инконтиненция?

Пациенти с уринарна инконтиненция трябва да бъдат насочени към лекар, специализиран в тази област. Пълна анамнеза, физикален преглед, една или повече диагностични процедури помагат на лекаря да диагностицира, определи вида на незадържането на урина и подходящ план на лечение.

Прочети повече ›
6.
Страници: 12345678910111213
4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Инконтиненция на урина