Начало Здравни проблеми Инконтиненция на урина Какви са видовете уринарна инконтиненция?
Инконтиненция на урина

4. Какви са видовете уринарна инконтиненция?

Какви са видовете уринарна инконтиненция?

Инконтиненцията на урина не е болест. Това е симптом на много състояния. Причините могат да бъдат различни за мъжете и жените. Не е наследствен признак и не е просто една нормална част от остаряването.

Видовете инконтиненция на урина са:

4.1. Стресова инконтиненция на урина

Стресова инконтиненция на урина

При стресова инконтиненция на урина слаби тазови мускули позволяват изтичането на урина. Това е един от най-разпространените видове на уринарна инконтиненция. Често се наблюдава при по-възрастните жени, по-рядко се среща при мъжете. Стресовата инконтиненция засяга 15 % до 60 % от жените.

Стресова инконтиненция на урина се случва, когато мускулите на тазовото дъно са разтегнати. Физическата активност оказва натиск върху пикочния мехур. Изтичане на урина може да се случи при физически упражнения, разходка, навеждане, повдигане на предмет или дори кихане и кашляне. Отделената урина може да бъде няколко капки до една супена лъжица или повече. Стресовата инконтиненция на урина може да бъде лека, умерена или тежка.

Бременност и раждане могат да разтегнат и да отслабят тазовите мускули при жената. Други причини, които могат да доведат до стресова инконтиненция, са наднормено тегло, прием на някои лекарства, операция на простатата (при мъжете).

Все още няма одобрени лекарства за лечение на стресовата уринарна инконтиненция, но има неща, които могат да се направят. Начин за контрол на този вид инконтиненция включва "Кегел" упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Промени на начина на живот, вагинални или уретрални устройства, дамски превръзки и памперси, дори и хирургична намеса могат да помогнат.

4.2. Спешна инконтиненция на урина

Спешна инконтиненция на урина

Свръхактивният пикочен мехур е друг чест вид незадържане на урина. Нарича се още спешна инконтиненция. Повлиява живота на засегнатите хора, като може дори да ограничи дейностите им и да наруши пълноценността на нощния им сън. Смесена инконтиненция се наблюдава при хора, които имат както стресова инконтиненция, така и свърхактивен пикочен мехур.

При свръхактивния пикочен мехур мозъкът изпраща сигнали за изпразване на пикочния мехур, дори когато не е пълен. Свръхактивност на мускулите на пикочния мехур също може да доведе до този вид незадържане на урина. Те се свиват за уриниране, преди пикочният мехур да е пълен. Това предизвиква желанието (нужда) за уриниране. Тоест причините за спешна инконтиненция включват:

  • Увреждане на нервите на пикочния мехур
  • Увреждане на други части на нервната система
  • Увреждане на мускулите

Състояния, като множествена склероза, болестта на Паркинсон, болест на Алцхаймер, диабет, инсулт, могат да повлияят на нервите, което да доведе до уринарна инконтиненция. Проблеми с пикочния мехур, като например инфекции и камъни в пикочния мехур, както и прием на някои лекарства могат също да причинят спешна инконтиненция.

Рискови фактори за този вид инконтиненция включват стареене, обструкция на потока на урината (като увеличена простата) и консумация на т.нар. дразнители на пикочния мехур (като кафе, чай, кока-кола, шоколад и кисели плодови сокове).

Основният симптом на свръхактивен пикочен мехур е внезапното желание за уриниране, като това усещане не може да се игнорира или контролира. Друг симптом е уриниране много пъти през деня и нощта.

Свръхактивен пикочен мехур е по-вероятно да се наблюдава при мъже с проблеми с простатата и при жени след менопауза. Редица подходи, като промени в начина на живот, лекарства, хирургична процедура, могат да спомогнат за контролирането на този вид инконтиненция.

4.3. Преливна инконтиненция на урина

Преливна инконтиненция на урина

При преливна инконтиненция тялото произвежда повече урина, отколкото пикочният мехур може да задържи или пикочният мехур е пълен и не може да се изпразни, поради което изтича пасивно урина. В допълнение, може да има блокиране на потока или мускулите на пикочния мехур не могат да се свият.

Причините за преливна инконтиненция на урина включват:

  • Отслабени мускули на пикочния мехур
  • Увреждане на нерв
  • Състояние, които блокират потока на урина, като например тумор или хиперплазия на простатата
  • Запек
  • Някои лекарства

Чести състояния, при които може да се установи този вид инконтиненция, са дискова херния, свързани с диабета проблеми с пикочния мехур, периферна невропатия и други неврологични заболявания. По-рядко може да се наблюдава при СПИН, невросифилис, генитален херпес, засягащ перинеалната област.

Симптом е честото уриниране на малки количества.

Този вид уринарна инконтиненция се среща рядко при жени. Наблюдава се по-често при мъжете, които имат проблеми с простатата или са имали операция на простатата.

4.4. Функционална инконтиненция на урина

Функционална инконтиненция на урина

Функционална инконтиненция се случва, когато човек не е в състояние да достигне до тоалетната навреме, което се дължи на физическо или ментално увреждане, като деменция, объркване, лошо зрение, ограничена подвижност или артрит.

Този вид инконтиненция може да се появи и при определени обстоятелства, при които няма биологичен или медицински проблем. Например, човек може да осъзнае необходимостта от уриниране, но може да бъде в ситуация, в която няма тоалетна наблизо или да има ограничен достъп до тоалетна.

4.5. Смесена инконтиненция на урина

Смесена инконтиненция на урина

Някои хора имат изтичане на урина при физическа активност, както и често чувства желание за уриниране. Това е смесена инконтиненция. Те имат както стресова уринарна инконтиненция, така и свръхактивен пикочен мехур.

Следва: Симптоми и признаци при инконтиненция на урина

Страници: 12345678910111213
4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Инконтиненция на урина