Начало Здравни проблеми Витилиго Как се лекува витилиго?
Витилиго

11. Как се лекува витилиго?

Как се лекува витилиго?

В лечението на витилиго могат да се изберат различни средства. Подбора на лечение се определя от областите и степента на засягане, от давността на заболяването и не на последно място и от възрастта. От значение е и дали заболяването има прогресивен ход или се касае за бели петна, които не търпят динамика в размера. Не е маловажно и какъв е нормалният цвят на кожата.

В случаите, когато витилиго се съчетава с други заболявания е необходимо да се лекуват и придружаващите заболявания.

Различните методи на лечение имат своите предимства и недостатъци. Няма универсален подход и универсално лечение. В някои случаи при едни пациенти е подходящо провеждане на лечение с един вид средства, а при други този подход би могъл не само да няма ефект, но дори и да нареди.

Проучванията в други страни показват, че повечето кожни лекари до 85% не предписват и се въздържат от провеждане на лечение при витилиго.

Основните подходи в лечението могат да бъдат разделени в следните групи:

11.1. Използване на козметика

Медицински коригиращ грим

Целта на медицинският коригиращ грим е да прикрият несъвършенствата. Медицински коригиращ грим може да се прилага, както при жени, така и при мъже, може да се прилага върху лице и тяло. Необходими качества, на които трябва да отговаря медицинския грим са да не зацапва дрехите и да има сигурна формула - т.е. продуктите да са хипоалергенни и некомедоногенни.

Прилагането медицински грим е много подходящо при хора, които имат единични изменения и не желаят да провеждат лечение.

Използването на козметични средства има предимствата, че е евтино, почти няма странични ефекти и е лесно приложимо.

Може да се приложат и автобронзанти за постигане на изкуствен тен.

Зашита от слънце

Използването на слънцезащитни продукти за защита от слънце помага да се избегне изгаряне на кожата, засегната от витилиго.

Използването на слънцезащитен крем предпазва от поява на рак, както и от всички увреждания, които може да причини слънцето.

С използването на слънцезащитен крем може да се избегне и повишаване на контраста между засегнатата и нормално пигментираната кожа.

11.2. Възстановяване на пигментацията на кожата

Възстановяване на пигментацията на кожата с витилиго може да стане с използване на различни локални и системни средства.

Кортикостероиди

В лечението на витилиго могат да се използват кортикостероиди.

Използването на системни кортикостероиди не се препоръчва. По принцип биха могли да се използват в единични случаи със строги показания, каквото е поява на бързо прогресиращо витилиго и е необходимо да се стабилизира състоянието.

Приложението на локални кортикостероиди е широко разпространено при хора, които имат единични и ограничени лезии, които са с малка давност.

С локални кортикостероиди се постига по-добър ефект за промени по кожата на лицето, както и при хора с по-тъмен цвят на кожата.

Лечението с локални кортикостероиди обикновено отнема от 4 до 6 месеца. За съжаление след спиране на лечението с локални кортикостероиди има риск от рецидив, а след толкова продължителен курс на лечение има риск и от поява на странични ефекти.

Локални имуномодулатори

Локалните имуномодулатори, които се използват за лечение на витилиго са калциневриновите инхибитори - пимекролимус и такролимус.

Счита се, че тяхната ефективност е по-висока, когато се комбинира приложението им с UVB лъчи или Excimer лазер.

Приложението на калциневринови инхибитори при деца е по-безопасно от кортикостероидите. Курсът на лечение с калциневринови инхибитори също е дълъг - от порядъка на около 6 месеца.

Другото предимство на калциневриновите инхибитори е безопасното им приложение за продължително лечение в сравнение с локалните кортикостероиди.

Локален калципотриол

В лечението на витилиго може да се използва локален калципотриол в концентрация 0,005%. Локалният калципотриол е синтетичен аналог на витамин D3.

Лечението с калципотриол за локално приложение също може да има добър ефект при витилиго.

За постигане на по-бърз ефект е възможно комбиниране с локални кортикостероиди или UV терапия.

Псевдокаталаза

Каталазата е ензим, който може да се открие нормално в кожата. Този ензим намалява увреждането на кожата от свободни радикали. Съществуват научни доказателства, че в кожата на хора с витилиго ензима каталаза е в по-ниски нива.

За лечение се прилага псевдокаталаза, а целта е да се замести нормалния ензим. Псевдокаталазата се прилага в комбинация с UVB 311. Може да се постигне възстановяване на пигментацията и да се предотврати прогресия на заболяването.

UVB терапия

Като първо средство на лечение при генерализирано витилиго се прилага най-често фототерапия с UVB лъчи с дължина на вълната с пик 311 nm - narrow-band фототерапия.

Счита се, че ефекта на този вид терапия се дължи на локалната имуносупресия, стимулиране на образуването на меланоцитостимулиращ хормон,  повишаване на пролиферацията (разрастване) на меланоцитити и ускоряване на процеса на образуване на пигмент.

Предимствата на narrow-band UVB фототерапия се дължат на безопасността на приложение при възрастни и деца. Тази терапия не е токсична, не е необходимо извън рамките на процедурата допълнителна защита на очите. UVB фототерапията показва по-голяма ефективност от лечението с PUVA и освен това е с по-малък риск от странични ефекти.

Най-често лечението с narrow-band UVB фототерапия се провежда 2 пъти седмично. Ако за 6 месечен курс не се постигне ефект трябва да се прекрати фототерапията като метод на лечение.

Най-добър ефект се постига за области като лице, тяло (трункус), горна (проксимална) част на крайниците.

UVB фототерапията може да се провежда самостоятелно или да се комбинира с други методи на лечение.

Excimer лазер и таргетна фототерапия

При лечение на локализирано витилиго широко приложение намира excimer лазер. Excimer лазер е устройство, което генерира UVB лъчи с дължина на вълната 308 nm.

Лечението с excimer лазер може да се комбинира с калциневринови инхибитори и е много подходящо при акрофациално витилиго. По-добър ефект се постига за лицето, отколкото за дланите и ходилата.

Курсът на лечение с excimer лазер е три пъти седмично за поне 12 седмици.

С т.нар. таргетна фототерапия се цели да се третират прицелно с по-висока енергия само засегнатите области без да се облъчва околната здрава кожа. По този начин се намалява кумулативната доза на UVB лъчи.

PUVA терапия

PUVA терапия може да провежда със системни или локални средства. При лечението с PUVA се използват вещества, които се наричат псоралени. Псоралените могат да се приемат през устата или да се прилагат локално като бани или чрез намазване.

Псоралени представляват фотосенсибилизиращи субстанции и е необходимо да се съчетаят с приложение на UVA лъчи - ултравиолетови лъчи с дължина на вълната от 320 nm до 400 nm.

PUVA терапия се провежда 2-3 пъти седмично. Провеждането на PUVA терапия е свързано с поява на странични ефекти и поради тази причина вече не е от често използваните методи за лечение на витилиго.

Бета каротин

Използването на бета каротин може да доведе до пигментиране на кожата в жълто-оранжев нюанс. Това се дължи на натрупване на витамина в роговия слой.

Лечението с бета каротин започва с доза 25 мг 3 до 5 пъти дневно като след 4-5 седмици дозата се редуцира на 2 пъти дневно.

Използването на бета каротин е противопоказано при наличие на бъбречни или чернодробни заболявания. Лечението с бета каротин е подходящо за хора със светла кожа и е безсмислено при хора с тъмна кожа. Получаване на жълто-оранжев нюанс на кожата невинаги е козметично приемлив резултат.

Комбинирани методи на лечение

Все по-популярно при лечението на витилиго е едновременното използването на различни методи на лечение. По този начин чрез комбинираната терапия може да се постигне по-добър ефект и да се намали риска от рецидив след спиране на лечението.

Всеки един от терапевтичните подходи се прилага за продължителен период от време. Най-често прилаганите комбинирани методи на лечение включват приложение на различни препарати за мазане с някой от методите на лечение с UV-лъчи.

Изборът на вида на комбинирана терапия зависи от областта на засягане, площта на ангажиране, възрастта, прогресията на заболяването и нормалния цвят на кожата.

Трансплантация на пигментни клетки

Един от най-новите подходи в лечението на витилиго е трансплантацията на пигментни клетки. Могат да се прилагат различни техники за култивиране и пренасяне на пигментни клетки, след което на местата, които са засегнати от витилиго настъпва възстановяване на пигментацията.

Трансплантация на пигментни клетки е подходящ метод на лечение за витилиго, което е стабилно по протичане и няма образуване на нови плаки. Освен това трансплантация може да се прави на кожа, която няма склонност да образува хипертрофични цикатрикси и келоиди (груби и разраснали белези).

11.3. Депигментиране на кожата

Депигментиране на кожата

Депигментиране на кожата при витилиго се прилага само при определени показания като генерализирано засягане от витилиго - поне 50% от кожната повърхност, особено в съчетание с по-тъмен цвят. Изборът на този метод на лечение е крайно действие и е необходимо да се остави като последна терапевтична възможност.

Средството, което се използва за депигментиране на кожата по цял свят е монобензилов етер на хидрохинон. С този медикамент се постига трайна депигментация на кожата в резултат от разрушаване на пигментните клетки на кожата - меланоцитите. Съществува риск от поява на сърбеж, възникване на алергични или реакции на дразнене.

За депигментация би могло да се използва и лазер като рубинен Q-switched лазер.

Следва: Световен ден на витилиго - 25-ти Юни

Страници: 1234567891011121314151617
4.2, 52 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Витилиго