Начало Здравни проблеми Хламидиална инфекция на гениталиите Колко често се среща инфекцията с хламидии?
Хламидиална инфекция на гениталиите

2. Колко често се среща инфекцията с хламидии?

Колко често се среща инфекцията с хламидии?

Хламидиалните инфекции са най-разпространените и значими бактериални сексуално трансмисивни заболявания в днешно време. Повече от един милион полово предавани инфекции са придобити всеки ден по целия свят. В развиващите се страни гонореята е водеща сексуално трансмисивна инфекция, за разлика от хламидията, която се среща значително по-рядко. Хламидийната инфекция е много по-често срещана в развитите страни в Европа и Америка.

В развитите страни хламидията е четири пъти по-често срещана в сравнение с развиващите се страни.
Предполага се, че над 10 % от подрастващите девойки са засегнати от инфекцията, като най-често заразяването става от асимптомни носители.

В САЩ всяка година броят на заболелите от хламидия възлиза на 3-4 милиона. В голям процент от случаите болестта често се съчетава и с други инфекции, като гонорея, трихомониаза и други заболявания, които се предават по полов път.

Гениталната хламидиаза е най-широко разпространена при лицата на възраст 15-24 години. Жените са по-склонни да бъдат асимптоматични, отколкото мъжете (80 % срещу 50 %). Въпреки това, по-вероятно е те да развият дългосрочни усложнения (например тазова възпалителна болест и безплодие).

Предвид това, че често хламидийната инфекция е безсимптомна, реалната честота и заболяемост не могат да бъдат установени, още по-лошо е, че безсимптомното носителство води до значително разпространяване на заболяването.

Следва: Кой е причинител на хламидийната инфекция?

Страници: 1234567
4.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Хламидиална инфекция на гениталиите