Начало Здравни проблеми Хламидиална инфекция на гениталиите Лечение при хламидиална инфекция на гениталиите
Хламидиална инфекция на гениталиите

7. Лечение при хламидиална инфекция на гениталиите

Лечение при хламидиална инфекция на гениталиите

Лечението трябва да започне веднага след поставянето на диагнозата, като е необходимо да се проведе и при двамата партньори, като в случаи на повече партньори е необходимо да се проведе при всички. Задължително при всички пациенти е да се извърши скрининг за други полово предавани заболявания, тъй като често, освен хламидия, се установяват и други полово предавани болести.

Лечението при хламидиална генитална инфекция се осъществява посредством антибиотични средства.

Добра ефективност при тази полово предавана инфекция имат макролидните антибиотични средства, като метод на избор е азитромицин (azithromycin).

Друга алтернатива на тази антибиотична терапия е приемането на доксициклин (doxycycline) и тетрациклин (tetracycline).

При непоносимост към тетрациклинови препарати, както и при бременни и новородени, може да се приема еритромицин (erythromycin) в съответната схема.

Трябва да се знае, че хламидиите са резистентни към голяма част от антибиотичните средства.
Пациентите трябва да се въздържат от сексуални контакти по време на курса на лечение с антибиотици или след лечение с еднократна доза, за да се избегне пренасянето на инфекцията на други хора.

Сексуалните партньори на човек с диагноза хламидийна инфекция също трябва да бъдат изследвани и лекувани, ако е необходимо, за да се избегне повторно заразяване и по-нататъшно разпространение.
Най-често първичната терапия при лечение на хламидийна инфекция е достатъчна и успешна, като рецидиви могат да се наблюдават в случаите, когато не се лекува сексуалният партньор.

При всички случаи, когато лечението не се проведе правилно или започне твърде късно, е възможно да се наблюдават тежки усложнения, като стерилитет или извънматочна бременност.

Страници: 1234567
4.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Хламидиална инфекция на гениталиите