Начало Здравни проблеми Хламидиална инфекция на гениталиите

Хламидиална инфекция на гениталиите

1. Какво представлява хламидиалната инфекция на гениталиите?

Хламидийните инфекции са най-разпространените бактериални сексуално трансмисивни заболявания и представляват водеща причина за стерилитет при жената.

Хламидиална инфекция на гениталиите е едно от най-значимите полово предавани заболявания в днешно време. В развиващите се страни гонореята е водеща сексуално трансмисивна инфекция, за разлика от хламидията, която се среща значително по-рядко. Хламидийната инфекция е много по-често срещана в Европа и Америка - развитите страни.

Заболяването се причинява от представител на рода хламидия (Chlamydia) - Хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis).

Входна врата за навлизането на инфекцията са урогениталната система на мъжа и жената, като заразяването става посредством полов контакт с инфектиран партньор.

Важно е да се отбележи, че много хора (мъже и жени), които са заразени с хламидия, нямат никакви симптоми и могат да не са наясно, че имат инфекция. Понякога при жената са наблюдавани симптоми, като необичайно вагинално течение, усещане за парене при уриниране и тежест в малкия таз. При мъжете клиниката е слабо изразена, но могат да се установят стъклен секрет от уретрата и микционни смущения. Възможно е да се усеща парене при уриниране и болка и оток в единия или двата тестиса.

Трябва да се има предвид, че тъй като много често хламидиалната инфекция няма клинична симптоматика, което може да доведе до лесното й разпространение сред обществото и значително увреждане на репродуктивната система на жената.

Хламидиалната инфекция може да причини трайно увреждане на маточните тръби при жената и може да доведе до бъдещо безплодие и до увеличаване на риска от извънматочна бременност. Хламидиална генитална инфекция по време на бременност увеличава риска от преждевременно раждане и от раждане на бебе с ниско тегло.

Тъй като тази инфекция има нехарактерна клинична изява за диагнозата, често се употребяват различни лабораторни тестове, като в практиката са използвани както методи за директно доказване на причинителя, така и такива за откриване на хламидиална ДНК и РНК и серологично установяване на антихламидийни антитела.

Лечението при хламидийна инфекция трябва да започне веднага след поставянето на диагнозата, като за целта се използват различни антибиотични средства по строго определени схеми. Необходимо е лечението да бъде проследявано от лекар специалист, като акушер-гинеколог или специалист по кожни и венерически заболявания.

Колко често се среща инфекцията с хламидии?

Каква е честотата на хламидийната инфекция?

Хламидиалните инфекции са най-разпространените и значими бактериални сексуално трансмисивни заболявания в днешно време. Повече от един милион полово предавани инфекции са придобити всеки ден по целия свят. В развиващите се страни гонореята е водеща сексуално трансмисивна инфекция, за разлика от хла

Прочети повече ›
2.

Кой е причинител на хламидийната инфекция?

Кой микроорганизъм причинява хламидийната инфекция?

Хламидиите заемат междинно място между бактериите и вирусите, тъй като са по-едри от вирусите, но по-дребни от бактериите и са облигатни вътреклетъчни паразити. Размножителният цикъл на хламидиите в значителна степен наподобява този, който се наблюдава при вирусите. Хламидиите не могат да се размно

Прочети повече ›
3.

Как се предава инфекцията с хламидия?

Как можем да се заразим с хламидии?

Хламидиазата е полово предавана инфекция. Човек може да се зарази с хламидия от:непротектиран (незащитен) вагинален полов акт със заразен човекнепротектиран анален полов акт със заразен човекнепротектиран орален секс със заразен човекгенитален контакт със заразен човек Хламидията се предава, когато

Прочети повече ›
4.

Симптоми и признаци при хламидиална инфекция на гениталиите

Каква е клиничната картина при хламидиална инфекция?

Клиничната картина при хламидийна генитална инфекция се проявява след инкубационен период, който е между 5-21 дни. При мъжете симптомите се манифестират с наличие на стъклен секрет от уретрата, микционни смущения, като понякога първата урина може да бъде мътна. Възможно е да се появи парене и сърбе

Прочети повече ›
5.

Как се поставя диагнозата хламидиална инфекция?

Какви изследвания се извършват при съмнение за инфекция с хламидия?

За поставянето на диагнозата хламидиална инфекция значение имат анамнезата, клиничната картина, гинекологичният преглед, извършването на специфични лабораторни тестове.

Прочети повече ›
6.

Лечение при хламидиална инфекция на гениталиите

Какво е лечението при инфекция с хламидия?

Лечението трябва да започне веднага след поставянето на диагнозата, като е необходимо да се проведе и при двамата партньори, като в случаи на повече партньори е необходимо да се проведе при всички. Задължително при всички пациенти е да се извърши скрининг за други полово предавани заболявания, тъй

Прочети повече ›
7.
Страници: 1234567
4.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Хламидиална инфекция на гениталиите