Начало Здравни проблеми Хламидиална инфекция на гениталиите Симптоми и признаци при хламидиална инфекция на гениталиите
Хламидиална инфекция на гениталиите

5. Симптоми и признаци при хламидиална инфекция на гениталиите

Симптоми и признаци при хламидиална инфекция на гениталиите

Клиничната картина при хламидийна генитална инфекция се проявява след инкубационен период, който е между 5-21 дни.

При мъжете симптомите се манифестират с наличие на стъклен секрет от уретрата, микционни смущения, като понякога първата урина може да бъде мътна. Възможно е да се появи парене и сърбеж около отвора на половия член, както и парене и / или при уриниране и по-рядко болка или подуване на един или двата тестиса. Много рядко могат да бъдат наблюдавани болка и сърбеж в пикочния канал. При асцендиране на инфекцията към горните отдели на репродуктивната система могат да настъпят усложнения, като епидидимит, простатит, конюнктивит или синдром на Райтер.

Повечето жени с хламидия нямат никакви признаци или симптоми на инфекция, така че е възможно да не знаят, че имат хламидии. Поради тази причината хламидиалната инфекция се означава като "тиха" инфекция. Въпреки това, тъй като инфекцията може да доведе до трайно увреждане на репродуктивната система, е важно да се диагностицира и лекува.

При жената клиничната картина се владее от това дали инфекцията засяга долните или горните отдели на репродуктивната система (долна и горна хламидиаза).

При долна хламидиаза най-често се засягат цервиксът (цервицит) и уретрата (уретрит). Симптоматиката се изразява в наличие на умерено вагинално течение, микционни смущения, дискомфорт и тежест в малкия таз. Гениталното течение е с гноевиден или кръвенист характер и има цервикален произход. Много често инфекцията се разпространява към горните отдели на репродуктивната система на жената с развитие на салпингит или тазова възпалителна болест (горна хламидиаза).

При около 50 % от случаите заболяването може да протече въобще без клинични симптоми и само посредством колпоскопия може да се установи наличие на възпалителен процес, локализиран в маточната шийка. Колпоскопската находка се характеризира с хиперемия и леко изразен оток на цервикалния епител, а в цервикалната слуз се установява наличие на гнойни нишки (специфичен белег на възпаление).

Горната хламидиална инфекция се изразява с възпаление на ендометриума (ендометрит) и на маточните тръби (салпингит). Трябва да се има предвид, че горната хламидийна инфекция също може да протече с бедна клинична симптоматика. Най-честите причини за възникването на горна хламидиаза са наличие на долна хламидиаза, която асцендира при менструация, извършването на вътрематочна манипулация, поставяне на интраутеринен песар (спирала) и други. Симптомите, които могат да се наблюдават, са слаби спонтанни тазови болки, тежест и дискомфорт в малкия таз, слаба болка при извършването на гинекологичен преглед, дисфункционални маточни кръвотечения. Въпреки бедната или дори липсваща клинична симптоматика възпалителният процес, локализиран в маточните тръби, постепенно предизвиква оклузия (запушване) или тежко увреждане на тръбите, което впоследствие да доведе до стерилитет или извънматочна бременност.

Много характерно за инфекцията с хламидия са специфичните перихепапатални (около черния дроб) сраствания, известни като синдром на Фиц-Хю-Къртис (Fitz–Hugh-Curtis syndrome).

Синдром на Райтер представлява състояние, което може да се наблюдава при болните с хламидийна инфекция и се характеризира с наличие на уретрит, артрит и конюнктивит. Заболяването засяга и двата пола, но при мъжете се среща по-често отколкото при жените. Артритът е един от водещите симптоми при синдрома на Райтер, като при него се засягат най-често ставите на долните крайници, като засягането няма симетричен характер. Ставите са болезнени, оточни и зачервени понякога. Уретритът е другият специфичен симптом, като се изразява с парене, болезнено уриниране и отделяне на уретрален секрет. Конюнктивитът е третият специфичен за синдрома симптом, като той обикновено е двустранен.

Трябва да се има предвид, че инфекцията може да се предаде от майката към плода при раждане през естествените родови пътища, като при новороденото хламидията може да доведе до конюнктивит или тежка пневмония.

Ако хламидиалната инфекция не се лекува, при около 30 % от случаите тя се разпространява към тазовите органи, което води до състояние, известно като тазова възпалителна болест, която може да причини увреждане на маточните тръби или дори безплодие.

Следва: Как се поставя диагнозата хламидиална инфекция?

Страници: 1234567
4.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Хламидиална инфекция на гениталиите