- Какво представляват полипите на дебелото черво?
- Честота на полипи на дебелото черво
- Причини и рискови фактори за полипи на дебелото черво
- Как се образуват полипи на дебелото черво
- Каква е разликата между полип и рак на дебелото черво
- Симптоми и признаци при полипи на дебелото черво
- Диагностициране на полипи на дебелото черво
- Диференциална диагноза при полипи на дебелото черво
- Какви са леченията при полипи на дебелото черво
- Усложнения и прогнозиране при полипи на дебелото черво
- Как да се предпазим от полипи на дебелото черво?
11. Как да се предпазим от полипи на дебелото черво?
Тъй като полипите на дебелото черво могат да доведат до рак, ако не бъдат открити и отстранени, пациентите трябва да знаят как могат да превантират по някакъв начин тяхната поява или ранното им откриване.
Като основна причина за образуването на колоректални полипи се посочват различни генетични фактори, които не могат да бъдат въздействани от самите хора. За щастие обаче, пациентите могат да контролират видовете и количеството храна. Това също играе голяма роля в превенцията на образуването на полипи. Като полезни храни и хранителни вещества, които се препоръчват, за да се поддържа здраво дебелото черво са:
- Калций - калцият позволява на тялото ви да завърши много химични процеси и също така е от съществено значение за поддържане на здравината на костите. Друга негова важна функция е регулирането на клетъчния растеж. Когато нямате достатъчно калций в тялото си, това може да доведе до неконтролируем растеж на клетките в дебелото черво.
- Фибри - диетолозите обикновено препоръчват възрастните да консумират поне 25 милиграма фибри на ден. Това може да помогне за подобряване на редовността на изпражненията, както и за други състояния, свързани със здравето на червата, като дивертикулит.
- Плодове и зеленчуци - моркови, портокали, чушки, ягоди и други плодове и зеленчуци със зелен, оранжев, червен или жълт цвят съдържат мощни антиоксиданти, които могат да се борят с химикалите, причиняващи рак.
- Фолиева киселина и фолат - фолиевата киселина и фолатът могат да помогнат за предотвратяване на образуването на полипи при хора, които редовно консумират поне 400 микрограма на ден. Храните, съдържащи големи количества фолиева киселина, включват ориз, спагети, царевично брашно и брашно.
Активният начин на живот, който включва най-малко 30 минути активна дейност поне няколко пъти седмично, помага за намаляване на риска от рак и други сериозни заболявания. От особено голямо значение за заболяванията, засягащи дебелото черво, е редовният скрининг. В много страни той е задължителен и най-често включва следните видове изследвания:
- Фиброколоноскопия (ФКС) - препоръчва се пациентите над 50-годишна възраст да имат една ФКС през няколко години.
- Фекални тестове за окултно кървене
Обобщено рискът от развитие на полипи на дебелото черво може да бъде намален и контролиран чрез следните неща:
- Спиране на тютюнопушенето
- Поддържане на здравословно тегло
- Диета, богата на фибри, плодове и зеленчуци
- Активен начин на живот
- Редовен скрининг след 50-годишна възраст
Коментари към Полипи на дебелото черво