Начало Здравни проблеми Късогледство

Късогледство

1. Какво представлява късогледството?

Рефракцията на светлината представлява промяна в посоката на вълната при преминаването й между две среди с различна плътност и пречупвателна способност. Окото може да бъде разглеждано като оптична система, състояща се от елементи с различна пречупвателна способност. За получаване на ясен образ е необходимо фокусът на наблюдавания обект да се образува върху ретината (светлочувствителна тъкан, покриваща вътрешната повърхност на окото).

Късогледството е състояние, при което се наблюдава несъразмерна, силно пречупваща рефракция, при която след пречупването си успоредните лъчи се събират пред ретината. Това води до ясно виждане на близко разположени обекти и нарушено фокусиране на обекти, разположени на разстояние. Медицинският термин за късогледство е миопия.

Миопията е най-често срещаното нарушение на рефракцията. Нейното възникване се обяснява с взаимодействието на генетични фактори и фактори на околната среда. Късогледството е заболяване, засягащо голяма част от населението в развитите страни. От късогледство могат да бъдат засегнати както малки деца, така и възрастни индивиди.

Каква е честотата на късогледството?

Каква е честотата на късогледството по света? Кои групи население са най-често засегнати? Каква е честотата на късогледството при деца?

Честотата на късогледството варира в зависимост от възраст, държава, пол, раса, етническа принадлежност, професията, околната среда и други. По статистически данни държавите с най-голяма честота на миопия са Япония, Сингапур и Тайван. Честотата на миопия сред китайското население е 31%, сред китайс

Прочети повече ›
2.

Какви видове късогледство има?

Кои са видовете късогледство? Научете повече за класификацията на миопията и признаците, по които се класифицира това заболяване.

Съществуват различни класификации на видовете късогледство, които се формират въз основа на различни признаци. Такива признаци са причина за възникване, клинична изява, тежест на миопията и възраст при начало на заболяването. В зависимост от конкретния случаи медицинските специалисти могат да предп

Прочети повече ›
3.

Какви са причините за поява на късогледство?

Какви могат да бъдат причините за появата на късогледство? Научете повече за патогенезата на това заболяване.

Причините за възникване на късогледство са няколко. Днес съществуват различни теории за възникването на късогледството. Патогенезата на заболяването късогледство е комплексна и значение имат както наследствените фактори, така и екологичните фактори.

Прочети повече ›
4.

Какви са оплакванията при късогледство?

Какви могат да бъдат симптомите на късогледство? Как се проявява късогледството при деца?

Основното оплакване на пациентите с късогледство е невъзможността да фокусират обекти, разположени на разстояние. Други симптоми и признаци, които могат да придружават изявата на заболяването, са лесна преумора на очите и чести главоболия. Децата в училище често могат да имат оплаквания от неспособ

Прочети повече ›
5.

Какви са медицинските изследвания при късогледство?

С какви медицински изследвания се поставя диагнозата късогледство? Научете повече за съвременните методи за диагностика на това заболяване.

Диагнозата късогледство се поставя от очен лекар (офталмолог), след извършването на някои медицински изследвания. Тези изследвания са тест за зрителна острота, ретиноскопия и рефракционни тестове. Някои от изследванията могат да изискват пълно разширение на зениците, което се постига с поставянето

Прочети повече ›
6.

Какво е лечението при късогледство?

Какви са възможностите за лечение при късогледство? Научете повече за консервативните и хирургични методи на лечение на миопията.

Лечението на късогледството може да бъде осъществено чрез носене на коригиращи лещи, очила или рефрактивна хирургия. В зависимост от тежестта на миопията носенето на очилата или лещите може да бъде постоянно или само в определени моменти, като при шофиране, гледане на филм и други. Освен изброените

Прочети повече ›
7.

Какви могат да бъдат усложненията при късогледство?

Макар и рядко, късогледството може да доведе до различни усложнения. Прочетете повече за усложненията при миопия и какви могат да бъдат последствията от тях.

Късогледството е заболяване, което рядко води до сериозни усложнения. При ненавременно лечение, обаче, високостепенното късогледство може да бъде рисков фактор за развитие на глаукома, макулна дегенерация, страбизъм и отлепване на ретината.

Прочети повече ›
8.
Страници: 1234567891011
4.3, 19 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Късогледство