Начало Здравни проблеми Запек Какви са причините за запек?
Запек

3. Какви са причините за запек?

Причините за възникването на запек са многобройни:

3.1. Хранителен режим

Хранителен режим

Най-голямо значение за развитието на запека има съответния хранителен режим на човек. Той е важен за пълноценния му и качествен живот. Храната, която трябва да приема човек, трябва да е добре балансирана и да се приема ежедневно необходимото количество, белтъчини, въглехидрати и мазнини. Необходимо е в нея да се съдържа и оптимално количество фибри, които значително намаляват риска от развитието на запек. Приемането на храна, която съдържа недостатъчно количество фибри, както и недостатъчният прием на течности са една от най-честите причини за възникването на запек.

Фибрите имат важно значение за възникването на запек

Недостатъчният прием на фибри с храната има огромно значение за развитието на запек. Хората, които приемат достатъчно фибри с храната, имат значително по-малък риск от развитие на запек, а хората, които приемат основно месо, млечни продукти, яйца и богати на мазнини храни имат значително по-висок риск. Затова храненето задължително трябва да бъде добре балансирано. Фибрите биват разтворими и неразтворими.

Богати на фибри са плодове, зеленчуците и зърнените храни. Разтворимите фибри се разтварят лесно във вода и са с мека гелообразна консистенция в червата. Неразтворими фибри преминават през червата почти непроменени. Увеличеният прием на фибри може да предотврати възникването на твърди и сухи изпражнения, които трудно преминават през чревния тракт.

Диетата с ниско съдържание на фибри също играе ключова роля при запек сред по-възрастните хора. При тях може да се наблюдава загуба на интерес към яденето и избиране на храни, които се приготвят бързо или са готови, а в повечето случаи тези храни са с ниско съдържание на фибри. Също така, при възрастните хора могат да се наблюдават затруднения при дъвчене или гълтане, вследствие на което те приемат меки храни.

Течностите също имат важна роля за запека

Недостатъчен прием на течности също може да доведе до втвърдяването на изпражненията и затрудненото им преминаване през чревния тракт.

При проведени изследвания е установено, че при нормален или повишен прием на течности при немалко хора запекът намалява, а при тези, които не приемат достатъчно, се увеличава.

Течностите влияят на перисталтиката и улесняват предвижването на фекалните маси.

3.2. Състояния, които нарушават чревния пасаж

Състояния, които нарушават чревния пасаж

Състоянията, които нарушават чревния пасаж, също са честа причина за възникването на запек. Те се изразяват във възникването на механична пречка, която затруднява предвижването на фекалните маси. Най-често тази механична пречка възниква вследствие на неопластичен процес, който запушва частично чревния лумен. Други причини, които могат да доведат до нарушение на чревния пасаж, са дивертикулите и стриктурите. Всички тези заболявания са доста сериозни и при запек е необходимо да бъдат се изключени като евентуална причина.

Тумори

Доброкачествените и злокачествени тумори могат да растат в посока към чревния лумен. Този вид растеж се означава като екзофитен. При него често се затруднява предвижването на фекалните маси, вследствие на което се развива запек.

При запек е необходимо задължително да се отхвърли туморен процес.

Понякога туморите могат да се изявяват клинично чрез епизоди на редуване на запек с диария.

 

 

Дивертикули

Дивертикулите са обикновено вродени и могат да доведат до нарушаване процеса на изпразване на червата. По своята същност те представляват разширение на чревната стена, при което се формира саковидна структура.

Дивертикулите биват два основни вида - истински и лъжливи.

Истинските дивертикули включват всички слоеве на стената на червото (лигавица, мускулен слой, серозен слой).

Лъжливите дивертикули нямат мускулен слой, поради което стените им са много тънки. Дебелочревните дивертикули в повечето случаи са именно от такива.

 

Стриктури

Стриктурите са резултат най-вече на неопластичен процес и също могат да доведат до нарушаване процеса на изпразване на червата.

Стриктурата на дебелото черво представлява стеснение на определен сегмент от дебелото черво. Намаляването на диаметъра на дебелото черво може да доведе до задръстване и затруднено преминаване на фекалните маси.

При някои пациенти с рак на дебелото черво стриктурите могат да бъдат безсимптомни, докато при други могат да се развият симптоми като запек и коремна болка.

3.3. Състояния, които са свързани с нарушения в чревната перисталтика

Състояния, които са свързани с нарушения в чревната перисталтика

Състоянията, които са свързани с нарушения в чревната перисталтика, се характеризират със забавяне на предвижването на изпражненията към изхода на храносмилателния тракт вследствие на непълноценни перисталтични вълни. Нарушенията на чревната перисталтика може да се наблюдават при заболявания или вследствие на прием на различни медикаментозни средства.

Едно от заболяванията, което се характеризира със значителен запек, е хипотиреоидизмът (изразява се с намалена функция на щитовидната жлеза). Друго състояние, което се свързва с обстипация, е хипокалиемията (състояние, което се характеризира с намалено ниво на калий в организма). Медикаментозните средства, чийто прием може да предизвика възникване на запек, са различни видове успокоителни и антидиарични медикаменти.

3.4. Прием на медикаменти

Прием на медикаменти

Приемът на медикаменти също могат да предизвикат възникването на запек.

Медикаменти, които имат значение за възникването на запек, са:

 • обезболяващи медикаменти;
 • антиациди;
 • калциеви антагонисти;
 • спазмолитици;
 • диуретици;
 • антиконвулсанти;
 • злоупотреба с лаксативни средства;
 • лекарства, които включват в състава си желязо, калций, алуминий.

3.5. Бременност

Бременност

Бременността често също се съпътства от запек. Близо 66 % от бременните жени се оплакват от наличието на констипация през деветте месеца. Запекът предизвиква значителен дискомфорт за бременните и нерядко те търсят медицинска помощ.

Като основна причина за възникване на запека при бременните жени се смятат хормоналните промени, които настъпват в организма по време на бременността. Те водят до релаксация на чревните мускули и забавено придвижване на храната. Значение се отдава и на напрежението в коремната кухина от нарастващата матка и нерядко налагащия се допълнителен прием на препарати, съдържащи желязо.

3.6. Липса на физическа активност

Липса на физическа активност

Заседналият начин на живот, както и липсата на физическа активност, могат да доведат до възникването на множество заболявания. Напоследък липсата на физическа активност има тенденция да нараства все повече, като се наблюдава още от млада възраст.

Нерядко липсата на физическа активност може да стане причина за развитието на запек, въпреки че не е установен точният механизъм на възникването му. За това свидетелства възникването на запек при хора, които са дълго време на легло вследствие на тежко заболяване или злополука. Намалената физическа активност при възрастни също става причина за възникването на констипация.

 

3.7. Специфични заболявания

Специфични заболявания

Съществуват множество специфични заболявания, които нерядко се съпътстват от запек. Специфични заболявания, при които може да се наблюдава запек, биват неврологични, ендокринни и системни:

 • Неврологични - множествена склероза, болест на Паркинсон, хронична идиопатична чревна псевдо-обструкция, наранявания на гръбначния мозък.
 • Ендокринни - диабет, уремия, хиперкалциемия, влошен гликемичен контрол, хипотиреоидизъм.
 • Системни - амилоидоза, склеродермия.

3.8. Нарушение на ритъма на живот и пътуване

Нарушение на ритъма на живот и пътуване

Нарушение на ритъма на живот и пътуването са друга съществена причина, която може да бъде основна при възникването на запек.

Голяма част от хората, които пътуват често или отиват на почивка за определен период от време, имат проблеми с дефекацията, а това в голяма степен предизвиква сериозен дискомфорт.

Констипацията, която се развива по време на почивка, в значителна степен нарушава нормалния ритъм на живот.

Следва: Какви са симптомите при запек?

Страници: 12345678910111213
4.2, 25 гласа

КОМЕНТАРИ