Начало Здравни проблеми Запек

Запек

1. Какво представлява запекът?

Запекът представлява едно от най-често срещаните патологични състояния на храносмилателната система, което се характеризира с втвърдяване на изпражненията и затруднено изхождане. Той се изразява в редки изхождания, обикновено не повече от три пъти седмично. Запекът се нарича още констипация, а тежката му форма се нарича обстипация.

Дефиницията на термина "запек" включва:

  • редки изхождания (обикновено три пъти или по-малко на седмица)
  • затруднение по време на дефекация (напрягане при повече от 25 % от дефекациите или субективно усещане за твърди изпражнения)
  • усещане за непълна дефекация

Често срещано оплакване е, което засяга голяма част от хората. Честотата на запека сред населението на САЩ варира между 2 и 20 %. Над 4 милиона американци страдат от чести пристъпи на запек и се смята, че около 3 милиона души страдат във всеки един момент. Над 700 милиона долара всяка година изхарчва американското население за лекарства против запек.

Констипацията може да се наблюдава и при двата пола, но се среща значително по-често при жените и възрастните хора. По-честото засягане на възрастните хора се дължи на увеличаването на здравословните проблеми в тази възраст, както и намалената физическа активност, която съпътства хората от тази група.

Запекът има разнообразна клинична картина. При повечето хора негово установяване не е трудно. Понякога може да се дължи на сериозно заболяване, затова винаги при наличие му е добре да се потърси медицинска помощ.

Много характерно за констипацията е, че изхождането става значително по-трудно, много по-рядко (еднократно за период на няколко дена) и много по-малко ефективно. Характерни симптоми са стомашни болки и спазми, чувство за подуване на корема, чувство за непълноценно изхождане, гадене, загуба на апетит.

Колко често се среща запекът?

Запекът е едно от най-често срещаните патологични състояния, засягащи храносмилателната система. Заболяването може да се наблюдава във всяка възраст, като засяга по-често жените и възрастните хора.

Прочети повече ›
2.

Какви са причините?

Запекът може да се дължи на много причини. Най-голямо значение за развитието имат видът на приетата храна, недостатъчният прием на течности, състояния, нарушаващи чревния пасаж, състояния, свързани с нарушена перисталтика.

Прочети повече ›
3.

Какви са симптомите?

Основен симптом при хората, страдащи от запек, е затрудненото изхождане. Други характерни оплаквания са болка и подуване на корема, чувство за непълноценно изхождане, загуба на апетит.

Прочети повече ›
4.

Как се поставя диагнозата запек?

Основно значение за поставяне на диагнозата запек имат добре снетата анамнеза, клиничната картина и ректалното изследване.

Прочети повече ›
5.

Усложнения

Кои са потенциалните усложнения при запек? Прочетете повече информация за възможните опасности в резултат на наличието на хроничен запек.

Прочети повече ›
6.

Алтернативно лечение

Какви естествени средства могат да помогнат при запек?

Прочети повече ›
7.
Страници: 12345678910111213
4.2, 25 гласа

КОМЕНТАРИ