Начало Здравни проблеми Детски хемангиоми Какви проблеми или усложнения могат да причинят инфантилните хемангиоми?
Детски хемангиоми

6. Какви проблеми или усложнения могат да причинят инфантилните хемангиоми?

Повечето детски хемангиоми ще преминат през фазите на растеж и обратно развитие, без да причиняват някакви проблеми. Въпреки това, около 25 % от инфантилните хемангиоми имат усложнения. Лекарят ще помогне да се определи дали хемангиомът на детето има вероятност да причини усложнение въз основа на размера, локализацията и скоростта на растеж.

Възможните усложнения на детските хемангиоми включват:

6.1. Нарушение на функционирането на органи

Нарушение на функционирането на органи

Когато хемангиомът нараства, може да наруши функцията на орган.

Най-често се случва на зрението, ако хемангиомът засяга клепачите или периорбиталните тъкани. Хемангиомите могат да доведат до амблиопия чрез три механизма: физическа обструкция на зрителната ос, астигматизъм от директен натиск върху предния сегмент от засягане на клепача (по-често горен, отколкото долен клепач) и едностранна миопия. Страбизъм може да бъде резултат вторично от амблиопията или от парализа на екстраокуларните мускули, инфилтрирани от орбитален хемангиом

Ако хемангиомът около окото расте бързо, това може да блокира зрението на бебето, което може да доведе до необратима загуба на зрението.

Ако детето има хемангиом на периорбиталната област, го наблюдавайте внимателно и се консултирайте с педиатър. Други засегнати области, които могат да се нуждаят от спешно лечение, са гениталната област и около устата.

Обструкцията на дихателните пътища е рядко усложнение при хемангиом. Лезии на горната устна много рядко запушват двата носни прохода.

Хемангиоми, разположени върху долната част на гърба и гръбначния стълб, могат да бъдат свързани с гръбначни дефекти.

Хемангиоми, засягащи гениталната област, могат да причинят с аномалии в тазовата област и отделителната система.

Множество кожни хемангиоми често са свързани с хемангиоми на вътрешните органи, включително черния дроб, белите дробове и червата. Рядко, дори мозъкът е засегнат. Обширни чернодробни хемангиоми могат да бъдат свързани със сърдечна недостатъчност и хипотиреоидизъм.

6.2. Разязвяване

Разязвяване

Кожата над лезията може да се наруши. Разявяване се среща при 10-15 % от инфантилните хемангиоми. Причината за образуване на язви не е ясна, но може да бъде резултат от притока на кръв към кожата над лезията или от действието на някои цитокини.

Разявяването обикновено се случва при бързо пролифериращи хемангиоми. Хемангиоми, които са разположени около устата, носа, ушите или аногенитална област, имат по-висок риск от образуване на язви.

Улцерациите (язвите) могат да бъдат много болезнени за детето, което може да доведе до раздразнителност, лошо хранене и проблеми със съня. Язвите могат да доведат до образуване на белег след излекуването им, което може да отнеме месеци. Вторична инфекция може да възникне, но целулит, абсцес и бактериемия са редки.

Улцерациите зарастват бавно, така че лекарят на детето може да препоръча лечение, за да ускори този процес и да се предотврати инфекция и образуване на белези. Лечението на язвите може да включва локални или орални антибиотици, биооклузивни превръзки, лазерна хирургия, бекаплермин гел (човешки рекомбинантен тромбоцитен растежен фактор) и външна компресионна терапия (особено полезна за лезии на крайниците).

6.3. Кървене

Кървене

Кожата над лезията предпазва хемангиома от кървене. Ако хемангиомът се увреди, той може да прокърви или да развие круста. Кръвоносните съдове, които съставляват хемангиома, са анормални.

Когато хемангиомите кървят, те са с тенденция да кървят бързо, но само за кратко време. Кървенето може да се спре чрез прилагане на лек, директен натиск върху раната в продължение на 15 минути. Ако кървенето се появи отново или не спира с този метод, е необходимо да се свържете с лекаря на детето.

6.4. Психосоциални проблеми

Психосоциални проблеми

Психосоциалните проблеми, свързани с деформиращи лицеви хемангиоми, могат да бъдат значителни.

По време на ранна детска възраст и ранното детство родителите често имат реакции на огорчение и скръб. Родителските чувства на недоверие, паника или страх често са свързани с бързото нарастване на тези лезии. Вариабилността (променливост, изменчивост) в естествения ход, времето и пълнотата на резолюция се добавят към тревожността на родителите. Родителският стрес е засилен от непознати, които се взират, стряскат или повдигат въпроси относно причинно-следствената връзка, като например травма, инфекция или рак. Психосоциално заклеймяване може да бъде проблематично както за родителите, така и за пациенти с деформиращи лицеви хемангиоми.

Следва: Новини за детски хемангиоми

Страници: 1234567891011
4.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Детски хемангиоми