Начало Здравни проблеми Детски хемангиоми Каква е причината за поява на хемангиом в детска възраст?
Детски хемангиоми

2. Каква е причината за поява на хемангиом в детска възраст?

Каква е причината за поява на хемангиом в детска възраст?

Нито причината, нито клетките на произход на инфантилните хемангиоми са окончателно изяснени.

Има няколко теории и доказателства подкрепят противоречиви хипотези за клетъчния произход, включително плацентарна тъкан, ендотелни прогениторни клетки и мезенхимни стволови клетки.

Група от тъканно-специфични маркери, включително Lewis Y, мерозин и FcγRII, но най-вече глюкозен транспортер 1 (GLUT-1), са еднозначно коекспресирани при хемангиоми и микросъдове на плацентата, което предполага връзка между хемангиоми и плацентарните микросъдове. Плацентата и хемангиомът имат сходен жизнен цикъл на засилен васкуларен растеж.

Мезенхимни стволови клетки могат също да играят роля във формирането на инфантилните хемангиоми. Тези клетки са идентифицирани в хемангиомна тъкан. Мезенхимни стволови клетки запазват способността да се диференцират в множество мезодермални клетки, включително адипоцити, което предполага, че тези клетки могат да бъдат източник на мастната тъкан, намерена в инволюираните хемангиоми.

Хипоксия (недостатъчно количество кислород към кожата) се счита за вероятна причина за пролиферацията на кръвоносните съдове. Ендотелните прогениторни клетки циркулират в плода и причиняват образуването на нови кръвоносни съдове в отговор на хипоксията. Обикновено ендотелните прогениторни клетки изчезват след раждане, но те все още могат да съществуват при бебета с ниско тегло при раждане или преждевременно родени бебета. Тъй като ендотелните прогениторни клетки изчезват по-късно в живота, хемангиомът може да регресира.

Причината за поява на хемангиомите все още не е изяснена, но е известно, че не те са свързани с лекарства, които може да са били приемани по време на бременността, нито са свързани с експозиции в околната среда, които могат да са настъпили през това време.

Доказателства в подкрепа на наследствения / генетичен компонент в развитието на повечето детски хемангиоми са минимални. Повечето случаи са спорадични. Рядко, в някои семейства няколко членове на семейството в продължение на поколения са били засегнати, поради което се предполага, че са свързани с генетична аномалия. Има описани случаи на автозомно-доминантно предаване на инфантилни хемангиоми. Тези хемангиоми са били наблюдавани във връзка с повишена честота на съдови малформации (предимно капилярни малформации) в различни членове на семейството.

Следва: Как изглежда хемангиомът в детска възраст?

Страници: 1234567891011
4.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Детски хемангиоми