Начало Здравни проблеми Детски хемангиоми

Детски хемангиоми

1. Какво представляват детските хемангиоми?

Детският хемангиом представлява доброкачествено състояние, засягащо кожните кръвоносни съдове. Известно е още като пролиферативен хемангиом, тъй като се дължи на пролифериращи ендотелни клетки.

Терминът "хемангиом" произлиза от гръцката дума haema (кръв), angeio (съд) и -oma (тумор).

Хемангиомите са най-честите доброкачествени тумори в ранна детска възраст и се срещат приблизително при 5-10 % от децата. Те имат характерен курс на протичане, белязан от ранна пролиферация и последваща спонтанна инволюция.

Детските хемангиоми са пролиферативни лезии, които обикновено се развиват малко след раждането - първите 4-6 седмици от живота. Те се различават от съдовите малформации, които обикновено са налични при раждането и са по-рядко срещани.

Хемангиоми са наблюдавани при всички расови групи, но са по-чести при бялата раса. Те също се появяват по-често при момичета, недоносените бебета и бебетата с ниско тегло при раждане.

Причините за поява на детски хемангиоми не са добре разбрани. Туморът се формира от пролиферацията на ендотелните клетки. Проучванията показват ролята на феталната хипоксия като задействащ сигнал, който инициира пролиферацията и анормалното формиране на кръвоносни съдове чрез активиране на определени гени.

Над 80 % от инфантилните хемангиоми се появяват в областта на главата и шията. Някои лезии са малки и едва видими, докато други са големи и лесно забележими. Всички инфантилни хемангиоми проявяват характерна еволюция с ранен бърз растеж (пролиферация), последван от период на стабилизация и бавна спонтанна инволюция. Те нарастват до 80 % от максималния размер в първите 3 месеца и повечето спират да растат след около 5-6 месеца. Въпреки това, те могат да продължават да нарастват в продължение на 18 месеца.

След това те претърпяват регресия или инволюция (обратно развитие). Инволюцията настъпва бавно и може да отнеме 3-10 години. Почти всички плоски инфантилни хемангиоми в крайна сметка имат обратно развитие и изчезват без лечение. Въпреки това, регресията на обемисти хемангиоми обикновено е непълна и те могат да оставят атрофичен белег, пигментни промени, остатъчни телеангиектазии или анетодерма при най-малко 50 % от случаите.

Диагнозата се поставя на база на физикалния преглед, кожна биопсия, лабораторни и образни изследвания.

По-голямата част от хемангиомите в детска възраст не се нуждаят от медицинска или хирургическа намеса. Възможностите за лечение на клинично значимите хемангиоми включват медикаментозна терапия, лазерна хирургия, хирургична ексцизия.

Въпреки техния доброкачествен и самоограничаващ се характер, някои хемангиоми могат да предизвикат усложнения, като разязвяване, кървене, постоянно обезобразяване. В допълнение, някои от тях могат да компрометират функция на жизненоважен орган.

Каква е причината за поява на хемангиом в детска възраст?

Защо се появяват хемангиомите?

Нито причината, нито клетките на произход на инфантилните хемангиоми са окончателно изяснени. Има няколко теории и доказателства подкрепят противоречиви хипотези за клетъчния произход, включително плацентарна тъкан, ендотелни прогениторни клетки и мезенхимни стволови клетки. Група от тъканно-специф

Прочети повече ›
2.

Как изглежда хемангиомът в детска възраст?

Какъв е външният вид на инфантилния хемангиом?

Повечето хемангиоми са кръгли или овални по форма, но по-големи лезии могат да следват формата на засегнатата част на тялото. Размерът на хемангиомите варира. Някои са много малки (1 мм), докато други са много големи (20 см или повече). Всеки хемангиом се различава по това колко бързо и колко продъ

Прочети повече ›
3.

Симптоми и признаци при детски хемангиоми

Каква е клиничната картина при хемнгиом в детска възраст?

Детските хемангиоми проявяват характерна еволюция, с ранен бърз растеж (пролиферация), последван от бавна инволюция. Детските хемангиоми обикновено се развиват през първите няколко седмици или месеци от живота. Появата и цвета на хемангиома зависи от неговата локализация и засегнатата дълбочина на

Прочети повече ›
4.

Диагноза на детски хемангиоми

Как се поставя диагнозата инфантилен хемангиом?

В повечето случаи детските хемангиоми обикновено се диагностицират клинично въз основа на анамнезата и констатациите от физикалния преглед. Не са необходими изследвания за по-голямата част от повърхностните лезии. Дълбоките инфантилни хемангиоми или сегментните хемангиоми са рутинно изследвани с об

Прочети повече ›
5.

Какви проблеми или усложнения могат да причинят инфантилните хемангиоми?

Кои са възможните усложнения на хемангиоми в детска възраст?

Повечето детски хемангиоми ще преминат през фазите на растеж и обратно развитие, без да причиняват някакви проблеми. Въпреки това, около 25 % от инфантилните хемангиоми имат усложнения. Лекарят ще помогне да се определи дали хемангиомът на детето има вероятност да причини усложнение въз основа на р

Прочети повече ›
6.
Страници: 1234567891011
4.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Детски хемангиоми