Начало Здравни проблеми Детски хемангиоми Симптоми и признаци при детски хемангиоми
Детски хемангиоми

4. Симптоми и признаци при детски хемангиоми

Симптоми и признаци при детски хемангиоми

Детските хемангиоми проявяват характерна еволюция, с ранен бърз растеж (пролиферация), последван от бавна инволюция. Детските хемангиоми обикновено се развиват през първите няколко седмици или месеци от живота. Появата и цвета на хемангиома зависи от неговата локализация и засегнатата дълбочина на кожата.

Най-ранният признак на детския хемангиом е побеляване на засегнатата кожа. Това може да бъде последвано от фини телеангиектазии и след това червена или пурпурна макула или папула, заобиколена с бледен ореол. Рядко, повърхностна улцерация (разязвяване) може да е първият признак на появяващ се детски хемангиом.

Ако детският хемангиом е локализиран в подкожната тъкан, кожата над него може да е напълно нормална. Цветът варира в зависимост от дълбочината от повърхността на кожата и може да бъде яркочервен или пурпурен (засегната повърхностна дерма), лилав или синкав при преобладаващо засягане на по-дълбоките тъкани. Често са асоциирани телеангиектазии и големи повърхностни вени, излизащи от хемангиома. Консистенцията е твърда, еластична и се увеличава при повишено вътресъдово налягане (например хемангиом на врата или шията при плач). Повишена чувствителност при палпация е рядка характеристика на инфантилния хемангиом.

Повечето детски хемангиоми достигат максимален размер 0,5-5 см, но могат да варират от размер на глава на карфица до по-големи от 20 см в диаметър.

80 % от инфантилните хемангиоми остават видимо ограничени (имат добре изразени граници) и фокални. Малка част могат да бъдат сегментни, обхващайки по-голяма част от кожната повърхност. Този вариант има по-повърхностно, отколкото дълбоко ангажиране на тъкани.

60 % от кожните хемангиоми са появяват на главата и шията, 25 % на торса и 15 % на крайниците. Хемангиоми могат да се появят и в екстракутанни места, включително черен дроб, стомашно-чревния тракт, паринкса, централната нервна система, панкреаса, жлъчния мехур, тимус, далак, лимфни възли, бял дроб, пикочен мехур, надбъбречни жлези.

Бързият растеж по време на неонаталния период (от раждането до 4-тата седмица от живота) е отличителен белег на инфантилните хемангиоми. Фазата на пролиферация се случва по време на първата година, като най-значителен растеж настъпва през първите 4-6 месеци от живота. Пролиферацията се забавя значително между средата и края на първата година от живота. Въпреки това, повечето хемангиоми са завършили тази фаза на възраст 4 месеца. През това време хемангиомът може да остане в латентно (статично) състояние или може да започне да инволюира.

По време на фазата на инволюция, която може да започне най-рано след няколко месеца от раждането или най-късно след 2-3 години, детският хемангиом се свива центробежно от центъра на лезията. Това е по-малко забележимо при по-дълбоките лезии. Повърхностните лезии става по-малко червени, придобиват по-тъмен кафяв до лилав цвят и накрая си възвръщат нормалното оцветяване на кожата. По време на инволюцията инфантилните хемангиоми стават по-меки с намалена чувствителност и имат по-малко разширяване по време на повишено вътресъдово налягане (например при плач).

Фазата на инволюция на детския хемангиом може да бъде бърза или продължителна. Няма специфични характеристики, които да оказват влияние на скоростта или пълнотата на инволюцията на инфантилните хемангиоми. 50 % от детските хемангиоми имат пълна инволюция при 5-годишна възраст и 70 % - при 7-годишна възраст, на останалата част може да са необходими 3-5 години, за да завърши процеса.

По време на фазата на късна инволюция кожата може да се върне към нормален външен вид без данни за предходен патологичен процес. Приблизително 50-60 % от всички хемангиоми не регресират напълно, оставяйки постоянни кожни промени. Тези промени включват телеангиектазии повърхностни разширени вени, белези, анетодерма или епидермална атрофия (особено при повърхностни лезии), хипопигментации и / или излишна кожа.

От лезиите, които инволюирали на възраст 6 години, 38 % са с формиране на белег, телеангиектазии или анетодермална кожа. Детските хемангиоми, които отнемат повече време за регресия, имат по-висока честота на перманентен кожен дефект.

Следва: Диагноза на детски хемангиоми

Страници: 1234567891011
4.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Детски хемангиоми