Начало Здравни проблеми Депресия

Депресия

1. Какво представлява депресията?

Депресията е състояние, което се характеризира с ниско настроение и нежелание за активност, имащи негативен ефект върху мислите, поведението, чувствата, светогледа и физическото благосъстояние на даден индивид. Депресираните хора могат да изпитват тъга, тревожност, празнота, безнадеждност, безпомощност, вина, безполезност, раздразнителност, неспокойствие и други.

Депресивното настроение не представлява задължително психично разстройство. Това може да бъде нормална реакция на някои събития в живота, придружаващ симптом при някои заболявания, страничен ефект на някои видове терапия и други.

От клинична гледна точка, депресия като заболяване се наблюдава в рамките на биполярното афективно разстройство и рецидивиращо депресивно разстройство. Депресивният епизод се характеризира с понижено настроение, придружено от ниска самооценка и загуба на интерес или удоволствие от дейности, които преди са били приятни за пациента. Депресивното разстройство може да наруши социалния или семейния живот на пациента, училищните постижения при ученици и студенти, съня и хранителните навици, както и общото състояние на индивида. Тежката депресия може да бъде съпроводена от помисли и опити за самоубийство.

Депресията е тежък социален проблем, тъй като нарушава качеството на живот и работоспособността на пациента, а при ненавременно лечение и тежко протичане може да доведе до фатален край. За съжаление много малка част от хората, изпитващи някакви симптоми на депресия, търсят медицинска помощ поради изпитване на срам или неудобство, което води до задълбочаване на състоянието им. Трябва да се отбележи, че депресията не представлява слабост на характера или духа, а колкото по-рано бъдат предприети мерки за нейното преодоляване, толкова по-бързо и успешно ще бъде това.

Каква е честотата на депресията?

Колко често се среща депресията? Има ли тазлика между честотата на депресия при мъжете и жените? В кои възрастови граници се проявява депресията? Научете повече.

Депресията засяга 121 милиона души в цял свят. В най-тежките си форми тя може да доведе до самоубийство и е отговорна за смъртта на 850 000 души всяка година. Разпространението на депресията в дадена популацията варира в широки граници, от 3 % в Япония и 17 % в САЩ. В повечето страни броят на хорат

Прочети повече ›
2.

Кои са различните видове депресия?

Депресията се среща под различни форми. Научете повече за различните видове депресия и с какво се характеризира всеки един от тях.

Депресията обикновено се характеризира с понижена действена активност, потиснато настроение, промени в поведението, нарушения на някои физиологични процеси (хранене, сън, сексуална активност) и други. Въпреки общите черти на повечето депресивни състояния, те могат да се класифицират в няколко разли

Прочети повече ›
3.

Кои са причините за поява на депресия?

Какви могат да бъдат причините за поява на депресия? Научете повече за наследствеността при депресия и кои житейски събития могат да провокират изявата на депресивна симптоматика.

Причините за възникване на депресия са комплексни. За нейната поява допринасят генетични, биологични и екологични фактори. При някои хора депресията може да се дължи на една единствена причина, докато при други тя се получава в резултат от комбинираното действие на няколко етиологични фактора. При

Прочети повече ›
4.

Рискови фактори за депресия

Разберете имате ли повишен риск от поява на депресия!

Изложени ли сте на риск от клинична депресия? Знаейки кои фактори увеличават риска от депресия, може да Ви помогне да получите най-добрата и навременна медицинска помощ. Лечението на депресия е най-ефективно в ранен етап. Депресията може да засегне всеки, по всяко време. Възможно е да се развие деп

Прочети повече ›
5.

Кои са признаците и симптомите при депресия?

Кои са най-често срещаните симптоми при депресия? Научете повече за първите изяви на депресивно разстройство и кои симптоми могат да бъдат предвестник на депресията.

Класическият депресивен синдром е съставен от три основни симптома: болестно потиснато настроение (дистимия), понижена действена активност (хипобулия) и забавен мисловен процес. При всяка депресия освен това се изявяват с различна интензивност и типични сомато-вегетативни признаци и промени.

Прочети повече ›
6.

Как се лекува депресията?

Какви са методите на лечение при депресия? Кои групи лекарства са подходящи при различните видове депресия? Какви са предимствата и недостатъците на различните методи?

В лечението на депресията основно място заемат антидепресантите, но освен тях в редица случаи е необходимо да се проведе електроконвулсивна терапия, а в други е необходимо да се използват и антидепресивни методи с хронобиологично въздействие - сънна депривация, фототерапия.

Прочети повече ›
7.

Как да преборим депресията без лекарства?

Какво можем да направим за да се справим със симптомите на депресия без лекарствени средства? Как да променим начина си на живот? Научете повече.

Болните от депресия често се чувстват безпомощни. Трябва обаче да не забравят, че освен психитерапията и приемът на медикаменти, съществуват много други начини, с които да преборим депресивните симптоми. Промяната в поведението - физическа активност, начин на живот, начин на мислене, е естествен на

Прочети повече ›
8.

Хомеопатично лечение при депресия

Научете повече за хомеопатичното лечение при депресия. Кои препарати са най-подходящи за употреба при депресивни състояния?

Поради голямото разнообразие на клиничните случаи на депресия много хомеопатични препарати могат да бъдат представени като подходящи за лечение. Преди започване на хомеоптаична терапия е желателно консултация със специалист. Ето някои от препаратите, които могат да бъдат прилагани при депресия:Anac

Прочети повече ›
9.
Страници: 123456789101112131415
4.3, 47 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Депресия