Колики

Колики

7. Как да успокоите бебето с колики?

Как да успокоите бебето с колики?

Всяко бебе се успокоява от различни методи и подходи за намаляване на симптомите на колики. Тук може да прочетете за някои способи, които са използвани от различни родители и с които може да успокоите вашето плачещо бебе с колики. Всяка мярка, която е разумна и е била полезна при други бебета си струва да бъде пробвана при вашето бебе.

Ето някои методи и подходи, които може да приложите при бебето с колики:

- добре е ако имате съмнения, че вашето бебе има колики да се консултирате с вашия лекуващ лекар. По възможност може да заведете бебето на преглед при лекаря му, точно в следобедните часове, когато то е най-неспокойно и плачливо. Лекарят ви може да прецени най-добре състоянието му и да ви каже дали тези симптоми се дължат на колики, след като ви разпита подробно за симптомите, които наблюдавате при вашето бебе и извърши обстоен преглед.

- след като уточните, че вашето бебе има колики трябва да сте наясно, че бебешките колики могат да подложат на голямо изпитание и най-старателните родители. Бебетата усещат вашето напрежение и тревога и може да реагират с повече плач. Въоръжете се с търпение! Бъдете спокойни, съществуват различни продукти и методи за лечение на коликите, които съвременните родители може да приложат. Освен това ако вашето бебе е здраво, коликите му ще стихнат постепенно до 4-5 месечна възраст (понякога и по-рано).

- важно е да откриете коя точно процедура повлиява, макар и временно пристъпите на плач при вашето бебе с колики.

- особено важни са спокойната атмосфера около бебето и близостта на майката. Вземете бебето и го дръжте близо до вас с леко притиснато коремчето към вашето тяло или рамо. Подръжте детето така изправено, това може да му хареса. Носенето в поза „летене на самолет“ понякога може също да успокои бебето с колики- поставете бебето върху ръка си по коремче и леко го люлейте.

                                             

- ако кърмите бебето си, е много важно заемането на правилна поза по време на кърмене. Проверете, дали то захапва правилно ареолата на гърдата ви. Можете да опитате да държите тялото на бебето малко по-изправено,  докато сучи, за да не се просмуква въздух, докато суче. Ако усетите, че по време на кърмене бебето е погълнало въздух може да спрете за малко, да го изправите и да му помогнете да се оригне, след което да продължите с храненето. Проверете дали не е гладно, бебето, което плаче дълго време може да се успокои след нахранване.
                                           
- дръжте бебето изправено след всяко ядене – коремчето му да е допряно до гърдите ви, а главичката му до рамото ви, като лекичко и нежно го потупайте по гърба. Така ще му помогнеш да се оригне по-лесно. Оригването на бебето след всяко хранене също намалява симптомите на бебето с колики. Оригването помага на въздушните балончета да излязат от стомахчето на бебето.

- вашето бебе може да плаче по-малко, ако го вземете на ръце и се движите с него в стаята. Може да го полюлейте внимателно в бебешка люлка или в кошарата или го повозете в бебешката количка. Бебетата се успокояват от нежни движения  на люлеене на ръце, в кошче или люлка. Опитайте да люлеете бебето нагоре-надолу, докато го прегръщате, но внимавайте, тъй като прекаленото и особено енергично люлеене не е препоръчително. Някои родители откриват, че возенето в кола или разходите навън с количката за малко успокоят и преспиват бебетата с колики. Докато на някои бебета им харесват движението, шума и разходката  с количката, други се нуждаят от спокойствие и предпочитат тишината, затова трябва сами да установите какво му харесва на вашето бебе.

- убедете се, че бутилката и биберона са подходящи за вашето бебе. Ако храните бебето си с адаптирано мляко е важно е да проверите дали причината за коликите не се крие в бутилката. Биберонът не трябва да бъде с твърде широка или тясна дупчица. Ако бебето поглъща въздух при хранене това ще доведе до засилване на симптомите на колики. Има бутилки специално проектирани да намалят поглъщането на въздух. Когато храните вашето бебе трябва така да държите бутилката с млякото, че отвора на биберона да е пълен с мляко, за да се намали вероятността за образуване на мехурчета.

                                            

- важно е да създадете на вашето бебе определен правилен дневен режим на хранене, почивка и къпане. Хранете бебето си преди да е прегладняло, тъй като когато то е твърде гладно ще се храни лакомо и с големи глътки и това ще доведе до поглъщане и на въздух. Постарайте се да му създадете спокойна обстановка, докато се храни.

- внимателно разтриване и масажиране по коремчето с леки движения в посока на часовниковата стрелка може да помогне за освобождаването на газовете и за облекчаване на болката. По време на масажа може да използвате и масажно бебешко олио. Можете също да сложите бебето на коленете си по коремче и да разтриете гръбчето му. Няколко пъти на ден може да правите масаж- бебешко колело: сложете бебето по гръб и хванете крачетата му, след което внимателно извършвайте движени сякаш бебето кара колело (сгъване на крачетата в посока към коремчето). При някои бебета това успокоява дискомфорта в стомаха и спомага за освобождаване на излишните газовете.

                                            

- пуснете музика или вие попейте или говорете на бебето. Изберете нежни детски песнички. Носете го така, че да му дадете възможност да се оглежда повече.

- топлината също може да намали коремната болка и спазъма при бебетата с колики. Някои бебета се чувстват по-добре, когато коремчето им се затопли с бутилка с топла вода или кърпа. Напълнете едно шише с топла вода (внимавайте да не е гореща) и го завийте в хавлиена кърпа. Може да използвате и предварително затоплена с ютия кърпа. Много внимавайте, тъй като кожата на бебето е много по-чувствителна от тази на възрастния човек. Понякога и къпането с топла вода успокоява и разсейва бебето с колики.

- пробвайте и с повиване на бебето: повиването може не само да помогне на вашето бебе да се успокои от коликите, но може и да го приспи по-бързо. Ако откриете, че бебето ви предпочита да бъде повито, можете да го повивате, преди да заспи вечер или в следобедните часове, когато очаквате то да е по плачливо.


Следва: Какво е лечението на бебешките колики?

Страници:

12345 3.3, 93 Гласа
Сподели в Facebook

Коментирай в Facebook: "Колики"

От форума по темата "Колики"

!. forum.framar.bg

Задайте въпрос към автора специалист или изкажете мнение във форума. Към момента имаме 671 поста по темата.

672. Dr Galina Kisyovа:

подържа температура 37.0-37,1.незнам нормална ли е тази температура..мисля ,че имам някакъв проблем с гърдите.напипвам твърди бучки в двете си гърди.рано ми спря кърмата.пих чая който ми казахте.стевия,но днес в двете ми напипах по 1 бучка.не съм пила нищ...

673. s_ivelina:

меря температурата с обикновен тернометър под мишничката й.ще измеря в ректалната област.и там ще меря..на 25 март сме пак на кръвна картина..на 27 март сме на 2 имунизация-две ваксини ни предстоят на един път..с Биогаята почна 4есто да ака на ден по 3-4 ...

674. s_ivelina:

днес температурата й беше 36.нормално ли е това..досега винаги е била 37.-37.1....

675. Dr Galina Kisyovа:

днес температурата й беше 36.нормално ли е това..досега винаги е била 37.-37.1. Здравейте, измерете пак температурата, може термометъра да не е отчел правилно....

676. FramarModKalina:

Отговор на въпросите ви към д-р Кисьова, можете да получите в нейната секция Детски болести ! ...

За статията

Редактирана на: 04.03.2014 г.

Прочетена: 128886 пъти

Създадена на: 30.10.2011 г.

Автор: д-р Галина Георгиева Кисьова

д-р Галина Георгиева Кисьова

Специалист: Хуманни лекари, Детски болести

Онлайн консултация

Още за автора

ЛАКТАСИНУМ

Видео

Галерия

Колики изображение: СхемаКолики изображение: Причини за колики при бебетоКолики изображение: Масаж на коремчето при коликиКолики изображение: Масаж по гърба на бебе с коликиКолики изображение: Как да държите бебето с колики?

Полезни връзки

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.