Начало Здравни проблеми Зъбен камък

Зъбен камък

1. Какво представлява зъбният камък?

Зъбният камък представлява твърди отлагания по зъбните повърхности в резултат на минерализацията на зъбната плака. Той може и да се отлага и по повърхността на коронки и мостове. При деца със занемарена устна хигиена също може да се наблюдава натрупване на зъбен камък и в двете съзъбия.

Често си задаваме въпроса какво представлява зъбният камък и каква е неговата структура. Зъбният камък има органична и неорганична съставка. Неорганичната част е 70-90 % от масата на зъбния камък и се състои от калциеви и фосфатни соли и по-малко магнезиеви. Органичната част са десквамирани епителни клетки, протеин - полизахаридни комплекси, левкоцити и различни микроорганизми.

Зъбният камък бива:

  • супрагингивален - над венечния ръб (1);
  • субгингивален - под венечния ръб, в гингивалния или пародонтален джоб при вече съществуващо възпаление (2);

Познат е и супрагингивален (надвенечен) зъбен камък, който е бил субгингивален (подвенечен) преди отдръпването на венеца.

 

Надвенечният (слюнчен) зъбен камък се отлага предимно около отворите на слюнчените жлези - по вътрешните повърхности на последните молари. Надвенечният зъбен камък е светъл, твърд и лесно се отлепя от зъбните повърхности.

Подвенечният (серумен) зъбен камък е тъмен, твърд, плътен и здраво прикрепен към зъба.

Зъбният камък е с по-малка твърдост от емайла.

Структурата на зъбния камък е порьозна и това го прави резервоар за бактериални токсини и антигени. Освен първичните микроорганизми от предшестващата го зъбна плака, структурата му позволява навлизането и на нови микроорганизми, хранителни остатъци и пигменти от приетите течности и храни.

Как се образува зъбният камък?

Как се образува зъбният камък? Ролята на зъбната плака в образуването на зъбния камък.

Зъбният камък се образува в резултат на узряването и стареенето на бактериалната зъбна плака.Зъбната плака се появява около два часа след измиването на зъбите. Тя не може да се види с просто око. Плаката се състои предимно от микроорганизми, съставки от слюнката, олющени епителни клетки от устната л

Прочети повече ›
2.

Клинична картина и значимост на зъбния камък

Какви са симптомите при наличие на зъбен камък? До какви възпалителни процеси води зъбния камък? Какви са клиничните прояви и значимостта на зъбния камък.

Натрупването на плака причинява раздразнение и възпаление на венците, обозначено като гингивит. Когато венците станат раздразнени, има загуба на влакна съединителна тъкан, които свързват венците към зъбите и костта, която обгражда зъба. Това се означава като периодонтит. Тъй като зъбната плака е еди

Прочети повече ›
3.

Защо е важно редовно да почистваме зъбния камък?

Защо е важно редовно да почистваме зъбния камък? Как редовното почистване на зъбния камък ни предпазва от развитие на пародонтални заболявания?

Зъбният камък играе много важна роля в прогресията на пародонталните заболявания - гингивит и пародонтит. Основната причина за тяхното възникване и развитие е нередовното премахване на зъбната плака и на зъбния камък. По грапавата повърхност на зъбния камък се задържат микроорганизми, които поддържа

Прочети повече ›
4.

Как се почиства зъбният камък?

Как се почиства зъбният камък? Какви са етапите на почистване на зъбния камък? Колко време отнема и колко често трябва да се почиства зъбният камък?

За разлика от зъбната плака, зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста за зъби. Тогава възниква въпроса как се почиства зъбният камък.Отстраняването на зъбния камък се извършва от лекар по дентална медицина и преминава през три етапа - скалинг (1), препариране на кореновата повърхност,

Прочети повече ›
5.

Как с естествени средства да премахнем плаката и зъбния камък?

Какво алтернативно лечение е ефективно в борбата със зъбния камък?

Няколко фактора допринасят за натрупването на плака, като неправилна хигиена на устната кухина, лоша техника на употреба на четката за зъби, лоша храна, наследственост и липса на професионална грижа. Поддържането на устна хигиена е ключът към предотвратяването на натрупване на плака и зъбен камък.

Прочети повече ›
6.

Как да се предпазим от натрупване на зъбен камък?

Как да се предпазим от натрупване на зъбен камък? Поддържането на добра устна хигиена, спазването на определен хранителен режим, ограничаването на тютюнопушенето са в основата на това как да се предпазим от натрупване на зъбен камък.

За да се намали натрупването на зъбен камък и честотата на професионалното му отстраняване, необходимо да се коригира начинът на провеждане на оралната хигиена с цел намаляване на плакообразуването, да се спазва определен хранителен режим и да се ограничи тютюнопушенето. Ако спазваме тези съвети, ще

Прочети повече ›
7.
Страници: 123456789
3.8, 16 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Зъбен камък