Начало Здравни проблеми Себореен дерматит Себореен дерматит при бебета
Себореен дерматит

4. Себореен дерматит при бебета

Себореен дерматит при бебета

Себорейният дерматит при новородени е изключително често срещано състояние, появява се в първите месеци след раждането и най-вече в първите 6 седмици.

В тази възраст себорейният дерматит засяга окосмената част на главата и гънките. Характеризира се с наличие на зачервяване и залющване. Могат да се засегнат още лицето, гърдите и шията. Залющване е по характерно за главата, а зачервяването в гънките.

Точната причина за появата на себореен дерматит при бебета не е известна. Смята се, че се дължи на по-големите мастни жлези, които произвеждат повече себум, както и на участието на микроорганизми, но въпреки участието на микроорганизми себорейният дерматит не е заразен. Възможно е тези микроорганизми да предизвикват специфична реакция, която да води до възпаление.

Прочетете още за всички възможни причини за себореен дерматит:

4.1. Протичане и прогнозата на себореен дерматит при бебета

Протичане и прогнозата на себореен дерматит при бебета

Повечето бебета имат много лека форма на себореен дерматит, която преминава бързо. Проявава се в първите 6 месеца, но началото е предимно в първите 6 седмици. Изчистване настъпва до 12 месечна възраст. Себореен дерматит не се среща при по-големи деца до възрастта на пубертета, като следващия пик е при по-възрастни индивиди.

Себорейният дерматит при бебетата преминава за няколко седмици или месеца. Протича с периоди на обостряне, а в някои случаи може да се стигне до генерализирано засягане на цялото тяло.

Прогнозата на заболяването при бебетата е добра и няма категорични данни, че децата които страдат от това заболяване ще страдат отново от себореен дерматит в по-късна възраст.

4.2. Млечни корички

Млечни корички

Засягането на скалпа е много характерно за протичането на себорейният дерматит при бебетата. Челната и теменната област са покрити с мазни, плътни, набраздени сквами и крусти (люспи и корички). Те се означават още като млечни корички или млечни крусти.

Себорейният дерматит на скалпа не е съпроводен със загуба на окосмяване или сърбеж.

В хода на себорейният дерматит, ангажиращ скалмо може да настъпви и зачервяване. Възможно е да има прогресия и ангажиране извън линията на окосмяването - на челото, областта зад ушите, ушните висулки, ушния канал, шията.

4.3. Себореен дерматит на гънките

Себореен дерматит на гънките

Себорейният дерматит при бебетата, освен главата може да ангажира и гънките. В тази област себорейният дерматит при бебета се проявява със зачервяване. Дрехите и пелените са предпоставка за притискане (оклузия) и разраняване (мацерация) и са предразполагащ фактор.

При ангажиране на гънките много често се създават подходящи условия за вторична инфекция с бактерии и гъбички - най-често кандида албиканс и златист стафилокок, а под памперса и на чревни бактерии.

Пелените и памперса водят до прекомерна хидратация на кожата и продължителен контакт с урината, изпражненията, както и неотмитите измивни средства и насените препарати за локално приложение. Всичко това създава дразнене и води до развитие на дерматит, който се отбелязва като памперс дерматит или дайпер дерматит.

4.4. Диагноза и диференциална диагноза на себореен дерматит при бебета

Диагноза и диференциална диагноза на себореен дерматит при бебета

За поставянето на диагноза себореен дерматит при бебета обикновено е достатъчен преглед от специалист дерматолог. Рядко се налага да се правят изследвания, освен при съмнение за вторична инфекция или при тежко протичащата форма с генерализирано зачервяване.

Диференциална диагноза на себореен дерматит при кърмачета се прави с:

 • Екзема
 • Импетиго
 • Кандидоза или друга гъбична инфекция
 • Атопичен дерматит
 • Псориазис

Всички тези състояния при малките деца изглеждат сходно, защото се засягат едни и също области. Самият себореен дерматит може да бъде предпоставка за вторична инфекция.

Себорейният дерматит в ранна детска възраст много често се бърка с атопичния дерматит. Има дори автори, които считат, че се себорейният дерматит при новородени е разновидност на атопичния дерматит.

 

Прочетете още за различните методи на изследвания при усложнено протичане на себореен дерматит при кърмачета:

4.5. Усложнения на себореен дерматит при бебета

Усложнения на себореен дерматит при бебета

Най-често срещаното усложнение на себорейният дерматит при бебета е вторичната инфекция. Вторично инфектиране е по-характерно при ангажиране на гънките и много по-рядко при ангажиране на главата. Вторичната инфекция може да бъде с кандида, стафилокок или чревни бактерии.

Най-сериозното усложнение на себорейният дерматит при деца е болестта на Лайнер (Leiner disease). Тя се характеризира със сливане на засегнатите кожни участъци с генерализирано зачервяване и залющване на почти цялото тяло. Децата са в тежко общо състояние с анемия, диария и повръщане. Много често настъпва вторична инфекция. При предприемане на необходимите мерки за интензивна грижа, както и грижа за кожата прогнозата е добра.

Болестта на Лайнер може да бъде и фамилна. При фамилната форма е отчетен дефицит на комплемента и се лекува чрез вливане на свежа плазма или кръв.

4.6. Кога да потърсите специалист дерматолог?

Кога да потърсите специалист дерматолог?

В повечето случаи себорейният дерматит отминава бързо и без предприемане на специфични мерки.

Въпреки това при наличие на някоя от следните прояви потърсете дерматолог:

 • Ако сте опитали лечение, което не е помогнало.
 • При разширяване на ангажираната област.
 • При ангажиране на нова област.
 • При загуба на окосмяване.
 • При уплътняване, силно зачервяване, повишаване на локалната температура или секреция от лезиите.
 • При тенденция към ангажиране на цялото тяло.
 • При отслабена имунна система на детето.

4.7. Лечение на себореен дерматит при бебета

Лечение на себореен дерматит при бебета

Лечението на себорейният дерматит при бебета е насочено към отстраняване на люспичките и коричките, намаляване на сърбежа и зачервяването. При данни за инфекция трябва да се овладее и инфекцията.

Важно правило при себорейният дерматит на бебетата е да не се прекалява с лечението и да се лекува детето, а не родителя. Не бива да се забравя фактът, че себорейният дерматит в тази възраст има самоограничаващ се ход.

Лечение при себореен дерматит на скалпа

Много често млечните корички не изискват специфично лечение, защото в повечето случаи протичането е леко и състоянието търпи обратно развитие от само себе си.

За отстраняване на млечените корички се използват:

 • бебешки шампоан
 • бебешко масло
 • четка за коса
 • зехтин
 • вазелин

След предписание от лекар може да се използват още:

 • салицилово масло
 • ниско потентни кортикостероиди
 • локални антимикотици
 • цинк
 • селен

За ежедневна хигиена се препоръчва мек бебешки шампоан и подходяща грижа за кожата с емолиенти, кремове или пасти според състоянието и.

При наличие на млечни корички се започва с измиване с бебешки шампоан и използване на четка за коса с цел механично отстраняване. След нанасяне на шампоана се прави нежен масаж на скалпа на главата с пръсти за 2-3 минути, за да се отстранят механично крустите. След това се измива обилно с вода. Препоръчва се до преминаване на състоянието ежедневно измиване, след което се преминава към измиване на косата два пъти седмично.

Ако млечните корички не се отделят лесно преди измиване с шампоана се прави масаж с олио, като може да се остави олиото да престои известно време. Олиото трябва да се измива добре, защото ако остане може да се влоши състоянието. Освен бебешко олио могат да се приложат затоплен зехтин или вазелин. В редки случаи олиото може да престои за цяла вечер, но на следващата сутрин трябва да се измие добре косичката. Приложението на олио е малко противоречиво, защото някои автори считат, че то може да способства за улесняване на растежа на маласесия.

Салицилово масло, ниско потентни кортикостероидни лосиони и кремове и локалните антимикотици под формата на шампоан и крем се използват само след консултация с дерматолог. Кортикостероиди се включват при изразено възпаление, но само за кратък период. Не се препоръчва и лечение с цинкови или селенови препарати без консултация с кожен лекар.

Лечение при себореен дерматит в гънките

Себорейният дерматит в гънките изисква съвсем различен подход от този при млечните корички. Лечебните мерки са насочени към овладяване на зачервяването и разраняването.

Рутинно за предпазване е необходимо редовно измиване с вода, един път дневно с мек измивен препарат и внимателно подсушаване. Не бива да се допуска кожата в гънките да остане влажна.

При данни за себореен дерматит в гънките при кърмачета се прилагат подсушаващи средства и не бива да се пренебрегва и грижата под пелените.

При съмнение за инфекция с кандида или друг микроорганизъм, след консултация с дерматолог се включват антимикотични препарати под формата на паста или крем. Могат да се използват и разтвори на багрила.

Диетата при себореен дерматит при бебета

Няма категорични данни, че диета без млечни продукти, с високо съдържание на протеин, ниско съдържание на мазнини или високи дози на биотин, витамини от група Б и есенциални мастни кисели подобряват себорейният дерматит при деца.

Следва: Пърхот и себорея на главата

Страници: 123456789
3.4, 22 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Себореен дерматит