Начало Здравни проблеми Проблеми с мъдреците

Проблеми с мъдреците

1. Какво представляват мъдреците?

Мъдреците, наречени още молари, представляват четири зъба, разположени по един зад всички останали. Те поникват обикновено в края на пубертета до 20-годишна възраст. Така след поникването им човек има в устата си 32 зъба.

Смята се, че мъдреците са се развили по време на първобитните хора с цел човек да има по-голяма дъвкателна повърхност и по-лесно да разкъсва жилавата сурова храна. В днешно време, тъй като преобладава меката и рафинирана храна, челюстите са се стеснили и при много хора липсват зародиши на мъдреци.

Мъдреците могат да пробият нормално и да вземат участие в дъвкателния процес при условие, че големината и формата на челюстта позволява това. Но ако размерът на челюстната не съответства на големината на зъбите, за пробиването на мъдреците не остава достатъчно място. Така те остават задържани (ретинирани) в костта.

Според зъболекарите мъдреците само пречат и създават проблеми и смятат за адекватно ваденето им, дори ако те не създават проблеми. Но от друга страна мъдреците могат да служат за опора при поставянето на мост или зъбна протеза, така че решението за ваденето им трябва да се обмисли внимателно.

Какви проблеми могат да създават мъдреците?

Какви видове проблеми могат да ви причинят мъдреците?

По време и след поникването си мъдреците могат да създават редица проблеми. Те са свързани с притискането на зъбите от новопоникналия мъдрец или с трудното почистване на крайните зъби.Някои от възможните проблеми са:

Прочети повече ›
2.

Симптоми и признаци при проблеми с мъдреците

Прочетете какви симптоми може да имате при проблеми с мъдреците.

Симптомите, които притесняват пациентите с проблеми с мъдреците, включват болка, оток и нарушена естетика на предните зъби.Обикновено оплакванията започват при имунен спад или стрес на организма.

Прочети повече ›
3.

Какви видове лечения има при проблеми с мъдреците?

Как може да се третира проблемният мъдрец? Кога се прави циркумцизия? Кога се пристъпва към изваждането му?

Окончателното лечение на проблемен мъдрец е хирургично. В зависимост от конкретния случай зъболекарят решава дали да предприеме циркумцизия или зъбна екстракция. Преди предприемането на каквото и да е лечение е необходимо да се направи панорамна рентгенова снимка на зъбите.Циркумцизията е вид хирург

Прочети повече ›
4.

Трябва ли да вадим мъдреците си?

Трябва ли да вадим мъдреците си? В кои случаи трябва да извадим мъдреците си и в кои случаи трябва да запазим мъдреците си?

Според някои стоматолози мъдреците само създават проблеми и пречат и смятат за разумно да бъдат извадени, независимо дали създават проблеми или не. Причината е, че мъдреците често растат под неправилен ъгъл, при което може да увредят съседните зъби. Нормалната позиция на мъдреците е вертикалната. К

Прочети повече ›
5.

Какво да правим след изваждане на мъдрец?

Как да спомогнем за процеса на оздравяване след екстракция на мъдрец? Какво можем да направим, за да повлияем благотворно на излекуването на раната?

В повечето случаи периодът на възстановяване след неусложнено изваждане на мъдрец продължава само няколко дни, но е важно да се запомни, че въпреки преминаването на кървенето и отока, раната се нуждае от няколко седмици, за да се излекува напълно.Следните съвети ще Ви помогнат да ускорите възстановя

Прочети повече ›
6.

Усложнения след екстракция на мъдрец

Какви усложнения могат да се появят след ваденето на мъдреца? Как се третират те?

След екстракцията на мъдрец могат да се появят редица усложнения.Най-често срещаните са болка и кръвотечение от оперативната рана. Друг по-опасен проблем е инфектирането на раната, което може да доведе до бактериемия (попадане на бактерии в кръвообращението с дисеминирането им из целия организъм).

Прочети повече ›
7.

Ретинирани мъдреци

Какво представляват ретинираните мъдреци? До какви проблеми могат да доведат? Какво е лечението и прогнозата при ретинирани мъдреци?

Ретинираните (задържани) мъдреци са мъдреците, които не израстват напълно в устата поради блокиране от други зъби. Ако мъдреците не са установили връзка към устата, може да се развие болка с появата на възпаление или инфекция или увреждане на съседните зъби.Мъдреците вероятно стават задържани поради

Прочети повече ›
8.

Домашни средства при болезнени мъдреци

Кои домашни средства са ефективни при болка, дължаща се на мъдрец?

Разнообразие от домашни средства може да бъде полезно при симптоматични, болезнени мъдреци. Въпреки че домашните средства могат да осигурят временно облекчение, те не са алтернатива на адекватното лечение, провеждано от специалист по дентална медицина. При продължителна употреба те могат да влошат

Прочети повече ›
9.
Страници: 1234567891011
3.5, 41 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Проблеми с мъдреците