Начало Здравни проблеми Вагинално течение Методи за изследване на вагиналното течение
Вагинално течение

6. Методи за изследване на вагиналното течение

Методи за изследване на вагиналното течение

Методите за изследване на вагиналното течение са бактериоскопско изследване, културално изследване и колпоскопия. Те трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог при всяка жена със симптомно или безсимптомно влагалищно течение. По преценка на специалиста след тях може да се пристъпи към други, по-специфични изследвания. Извършването на пълния набор от медицински изследвания е много важно за поставянето на правилна диагноза и лечението на причината за вагиналното течение.

6.1. Бактериоскопско изследване

Бактериоскопско изследване

Бактериоскопското изследване е най-често използваният метод, който представлява изследване с микроскоп на влагалищна натривка.

Методът бактериоскопско изследване се използва по-скоро за ориентация, защото е много трудно под микроскоп да се определят с точност самите причинители на инфекцията.

С помощта на специални бои, може да се разграничат грам - позитивните (Gram, +) от грам - негативните (Gram -) микроорганизми.

При съмнение за гъбична инфекция преди микроскопията вагиналната натривка може да се накапе с 20% калиева основа (KOH), която спомага за визуализирането на гъбите.

6.2. Културално изследване

Културално изследване

Културалното изследване е методът, който се осъществява като се взима вагинален секрет и се правят посевки на специални хранителни среди, които дават възможност за точно идентифициране на микроорганизма - причинител на възпалението.

Резултатите от културално изследване са готови обикновено след 48 часа. Паралелно с определяне на вида на патологичния агент, изследва се и неговата чувствителност към антибиотици (антибиограма). Благодарение на точността на този метод, лечението е много по-ефективно.

 

Прочетете още за метода на изследване:

6.3. Колпоскопия

Колпоскопия

Колпоскопията е специализирано изследване, при което с помощта на специален микроскоп (колпоскоп) се прави оглед на маточната шийка, влагалището и външните полови органи.

Прилага се оптичното увеличение, което разкрива структури, недостъпни както за невъоръженото око, така и за микроскопското изследване. Ако при колпоскопия гинекологът открие атипични клетки, може да се вземе проба от тъканта за лабораторно изследване (биопсия).

 

Прочетете подробно за метода на изследване:

6.4. Кръвни изследвания

Кръвни изследвания

Като допълнение гинекологът може да предприеме направата на кръвни изследвания.

Необходимо е да се установи количеството и морфологията на кръвните клетки, серумната глюкоза, урея, креатинин, ASAT, ALAT и други. Това се прави, за да се установи друго заболяване, довело до снижаване на имунитета и предразполагането на организма към бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Такива заболявания са захарен диабет, анемия, неоплазми, ХИВ/(СПИН), чернодробна или бъбречна недостатъчност и други.

 

Прочетете още как се изследват различните кръвни показатели:

Следва: Вагинално течение при бременност

Страници: 1234567891011
4.2, 26 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Вагинално течение