Начало Здравни проблеми Спортен травматизъм

Спортен травматизъм

1. Какво представлява спортният травматизъм?

Едно от неизбежните неща, съпътстващо състезателния живот и тренировките, са спортните травми, наричани общо с термина - спортен травматизъм. Няма активно спортуващ човек, който да не се е сблъсквал с някакъв вид травма и да не се е борил с неприятните последствията от нея. Към спортния травматизъм се отнасят всички травми, които са получени по време на упражнения, тренировка или състезание, вследствие на някакъв вид двигателна активност. Спортните травми са голям проблем както за професионалния спорт, така и за трениращите през свободното си време хора, като тенденцията е броя им да се увеличава. Съществуват някои характерни особености на спортния травматизъм, които го отличават от другите видове травматизъм:

Има характерна локализация - Най-засегнати  са долните крайници, а значително по-малко са травмите на горните крайници и главата. Най-редки са травмите по тялото. Най-често се травмират  ставите и то главно на долните крайници, като 50% от всички увреждания се падат на колянната става. Локализацията на травмите зависи от вида спорт и неговата травматичност.

Травмите са относително леки - 90% от травмите са сравнително леки и не изискват прекъсване на спортните заниманията за повече от 5 дни. Около 9% се падат на средните по тежест травми и само около 1% на тежките травми, като фрактури, тежки навяхвания, мозъчни увреждания и др.

Зависи от вида спорт - Някои спортове са водят като високотравматични, като при тях травмите са значително по-серозни. Такива са всички спортове, при които се развива висока скорост, като автомобилизъм, мотоциклетизъм, ски спускане и различни екстремни спортове. Освен тях към високорисковите спортове се причисляват спортове, при които има силни сблъсъци или удари, като  бокс, борба, джудо, хокей футбол и др. С умерен травматизъм са всички спортни игри като волейбол, тенис и бяганията в леката атлетика.

Каква е честотата на спортния травматизъм?

Колко често се срещат спортните травми? Защо травмите при спорт се увеличат? Има ли връзка физическата култура с травмите?

Различни източници посочват, че спортния травматизъм обхваща 2-12% от всички получени травми, в това число битови, производствени и транспортни. В тези цифри обаче влизат само случаите, потърсили лекарска помощ извън терена, тоест само по-тежките травми. В действителност травмите не са толкова редки

Прочети повече ›
2.

Какви видове спортни травми има?

Какво наричаме остра травма? Кои са острите травми? Какво са хроничните травми? Какво означава микротравма?

Според начина на възникване и протичане спортните травми се разделят на два основни вида - остри и хронични. Макар да има и други критерии за класифициране, този е един от най-важните, защото начина на получаване и протичане на травмите е пряко свързан тяхното лечение. Най-големият проблем за спорта

Прочети повече ›
3.

Локални средства използвани при спортни травми

Какво са локалните средства? Как действат? Какво са загряващи средства? Какво са охлаждащи средства?

Едни от най-често използваните продукти при спортни травми са средствата за локално приложение. Те най-често са под формата на гелове, кремове и масла и се прилагат директно върху мястото увредата. Съдържат различни съставки като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), билкови екстракти и

Прочети повече ›
4.
Страници: 123456789
4.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Спортен травматизъм