Начало Здравни проблеми Сексуални проблеми

Сексуални проблеми

1. Какво представляват сексуалните проблеми?

Сексуалната страна на живота ни е толкова важна, колкото и всяка друга, но проблемите, свързани с нея, често се премълчават и са забранени за свободната дискусия.

Подобни разсъждения могат да доведат до сериозни нарушения във всички други сфери от живота ни. Липсата на сексуалното удовлетворение с партньора би могло да инициира чести конфликти, ниска самооценка, отключване на физиологични и психосоматични проблеми, раздяла.

Сексуалната функция се смята за "норма" тогава, когато обектът на половото влечение е представител на противоположния пол.

Сексуалните проблеми представляват нарушение на сексуалните прояви - полово влечение и ориентация, полова възбудимост. Примери за сексуални проблеми са еректилна дисфункция (нарушение в ерекцията), преждевременна еякулация - при мъжете, аноргазмия (липса на оргазъм), фригидност (липса на сексуално желание) - при жените. В някои от случаите сексуалните проблеми са вторични - резултат от соматични (предимно урологични, гинекологични, ендокринни) и нервно-психически разстройства.

Много често сексуалните проблеми възникват при:

 • Недостатъчна осведоменост за сексуалната страна на живота - начини за предпазване от нежеланата бременност, сексуални пози, предпочитания на партньора и други
 • Негативно отношение към сексуалната близост, свързано с изнасилване, аборт, детски спомени
 • Отсътствие на взаимно разбиране между партньорите и свободно обсъждане на интимните теми
 • Постоянна умора, стрес и депресия
 • Физическо отчуждение и отвращение към сексуалния партньор
 • Студенина в отношенията с интимния партньор

Сексуалните проблеми не само нарушават хармонията на живота, но могат да провокират хормонален дисбаланс, довеждащ до нарушаване на обмяната на веществата, хронично главоболие, сърдечно-съдови заболявания, злокачествени или доброкачествени новообразувания на женски и мъжки полови органи и много други.

В последно време специалистите разглеждат сексуалните проблеми не като индивидуални дисфункции на мъжа или жената, а като проблем на сексуалните партньори.

По статистика на СЗО (Световната здравна организация) от сексуални разстройства страдат 10-15 % от населението.

Към най-разпространените сексуални проблеми се отнасят следните заболявания:

 • Сексуални извращения (сексуални девиации, сексуални перверзии, сексуални отклонения)
 • Хомосексуалност
 • Еякулаторна дисфункция
 • Хипосексуалност
 • Полова студенина (фригидност)
 • Нарушения в ерекцията
 • Аноргазмия
 • Хиперсексуалност
 • Болезнено полово сношение

Сексуални отклонения

Сексуалните патологии са отклонения от "сексуалната норма". Произход, разпространеност и класификация на сексуалните отклонения.

Сексуалните извращения (фр. deviation от лат. deviare - отклонение; синоними - парафилии, парапатии, парерозии, перверзитети) представляват различни форми на отклонения от сексуалните норми, които са характерни за определени културни и исторически условия. Изследвайки причините за сексуални отклоне

Прочети повече ›
2.

Хипосексуалност

Тук можете да прочетете полезна информация за хипосексуалността. Какво представлява хипосексуалност и какви са проявите й?

За хипосексуалност (асексуалност, намалена сексуалност) се говори, когато е налице намалено ниво на сексуалните потребности и сексуалната активност. Намалената сексуалност се съпровожда с редки полови връзки и може да стане причина за конфликти в интимната двойка. Някои хора, за да угодят на партнь

Прочети повече ›
3.

Хиперсексуалност

Какво е хиперсексуалност? Причини за хиперсексуалността. Колко вида хиперсексуалност съществува? Какво е сатириазис? Какво точно представлява нимфоманията?

Хиперсексуалност (хиперлибидомия, еротомания, промискуитет - сатириазис, нимфомания) представлява патологично повишаване на сексуалните нужди, водещи до увеличение на половата активност. При еротоманията се отбелязва не само количествено нарастване на броя на половите контакти, но също така и качес

Прочети повече ›
4.

Полова студенина

Научете повече за половата студенина при жената. Колко степени фригидност съществува? Какви са причините за половата студенина? Как да разграничим истинската фригидност от лъжливата?

Полова студенина (фригидност, сексуална анестезия, анафродизия, афанизис, хипосексуалност, сексуална хипостезия) произлиза от латинската дума frigiditas - хладнина . Фригидността се характеризира с понижени нива на половата възбудимост и сексуалните потребности при жената, липсата на удовлетворенос

Прочети повече ›
5.

Аноргазмия

Прочетете интересна информация за аноргазмията. Какво представлява аноргазмия? От какви фактори зависи женския оргазъм? Какви са причините за аноргазмията?

Аноргазмия е вид сексуално разстройство, при което жената не достига до оргазъм независимо от сексуалната възбуда. Според сексолозите от аноргазмия страдат около 30-80 % от жените. Трябва да се отбележи, че понастоящем разпространението на тази полова дисфункция е намаляла. Подобната тенденция е св

Прочети повече ›
6.

Болезнено полово сношение

Тук можете да намерете информация за болезненото полово сношение. Какви са причините за диспареунията при жените и мъжете? Какво е вагинизъм? Какво представлява гениталгията?

Болезнено полово сношение (диспареуния) се характеризира с повтаряща се или продължителна болка преди, по време и след коитуса. Диспареунията се среща и при двата пола и се смята за един от най-разпространени сексуални проблеми между партньорите. Причините за възникване на болезненото полово сношен

Прочети повече ›
7.

Какво представлява сексуалната аверсия?

Тук можете да намерите интересна информация, касаеща сексуалната аверсия. Колко вида сексуална аверсия съществува? Какви могат да бъдат причините за сексуалната аверсия?

Сексуална аверсия (отвращение) представлява една от най-тежките форми на сексуална дисфункция, състояние, което е противоположно на либидото (полово желание). Нейната разпространеност не е напълно проучена, понеже само малка част от хората, страдащи от сексуална аверсия, се насочват към квалифицира

Прочети повече ›
8.

Преждевременна еякулация

Какво представлява преждевременната еякулация? Какви са причините за преждевременна еякулация? Какви са симптомите? Как се лекува преждевременната еякулация?

Преждевременната еякулация е неконтролируема еякулация преди или скоро след сексуалното проникване. Случва се с минимална сексуална стимулация и преди мъжът да желае. Може да доведе до незадоволителен полов акт и за двамата партньори. Преждевременната еякулация може да увеличи тревожността, която щ

Прочети повече ›
9.
Страници: 1234567891011121314
3.9, 28 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Сексуални проблеми