Начало Здравни проблеми Хрема Чуждо тяло в носа

Хрема

. Чуждо тяло в носа

Чуждо тяло в носа

Чуждото тяло в носа представлява предмет, попаднал в носната кухина. Най-често телата биват поставени в носа на пациента от самия него, по-рядко в резултат на травми, оперативни интервенции и други. Чуждото тяло обикновено се заклещва в долния носен ход. Пациентите с чуждо тяло в носа са предимно деца, умствено изостанали или психично болни индивиди.

Чуждите тела, попаднали в носа, се подразделят на органични и неорганични. Към органичните спадат различни семена, насекоми, парчета дърво, гума и други предмети. Неорганични чужди тела са например монети, части от играчки, парчета пластмаса и други.

.1. Клинична картина на чуждо тяло в носа

Клинична картина на чуждо тяло в носа

Клиничната картина при попадането на чуждо тяло в носа настъпва бързо - в момента на въвеждането му или максимум до няколко часа след това. Пациентът се оплаква от кихане, сърбеж в носа, изтичане на бистра секреция или кръв (при по-остри предмети) от носа, стичането на секрецията назад към гърлото, сълзотечение, понякога и главоболие.

След няколко дни, когато лигавицата на носната кухина набъбне покрай чуждото тяло, се появява едностранно запушване на носа, придружено от едностранно изтичане на секреция от носа, която понякога зловонна или кървава.

.2. Диагноза на чуждо тяло в носа

Диагноза на чуждо тяло в носа

Диагнозата чуждо тяло в носа се подозира при всяко дете с остро настъпила хрема или едностранно запушване на носа.

Най-подходящият метод за доказване на скоро въведено чуждо тяло в предната риноскопия или носната ендоскопия. Така се визуализира предметът, заклещен обикновено в долния носен ход.

Когато е минало известно време от въвеждането на чуждото тяло, покрай него лигавицата е възпалена, задебелена, понякога дори покрита с калциеви и фосфорни соли. Така при предна риноскопия предметът може да не се визуализира, а да остане скрит в лигавицата. При този случай може да се направи рентгенография в лицева и фасова проекция на носа, КАТ (компютърна томография) или ЯМР (ядрено - магнитен резонанс) на околоносните кухини.

Повече за тези методи на изследване можете да прочете тук:

.3. Лечение и усложнения на чуждо тяло в носа

Лечение и усложнения на чуждо тяло в носа

Най - достъпното лечение на чуждо тяло е издухването на носа. За съжаление, при малки деца това невинаги е възможно. Тогава може да се предприеме следната методика: запушва се незасегнатата ноздра, устата на детето се покрива плътно от устата на медицинското лице, който бързо и рязко духва въздух. Така чуждото тяло може да се издуха навън.

Ако тези прийоми не проработят се пристъпва към инструменталната екстракция на чуждото тяло с помощта на кука, пинцета или щипки.

Премахването на чуждия предмет от носната кухина трябва да се извърши възможно най-рано поради опасност от настъпване на следните усложнения:

 

  • инфектиране на носните кухини с настъпване на остър синузит.
  • предаване на инфекцията към средното ухо - среден отит.
  • покриването на чуждото тяло с калциеви и фосфорни соли, при което се образува ринолит. Поради големите си размери той може да се премахне само оперативно.
  • перфорация на носната преграда при твърди предмети и други.
Страници: 1234567891011121314
4.8, 55 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ Хрема