- Как да поддържаме добра устна хигиена?
- Четки за зъби в устната хигиена
- Конците за зъби в устната хигиена
- Проблеми, свързани с лошата устна хигиена
- Полезни и вредни храни и напитки за устната хигиена
- Устна хигиена при децата
- Лош дъх (халитоза)
- Лошите навици, които увреждат зъбите
- Диабет и орално здраве
14. Органи на устна кухина
Устната кухина е началната част на храносмилателната система. Нейната основна функция е приемането, механичното раздробяване на храната, оформянето и пренасянето на хапката. В устната кухина се извършва началното разграждане на въглехидратите.
Устната кухина се състои от преддверие и от същинска устна кухина. Преддверието на устната кухина е цепковидно пространство с подковообразна форма, което е ограничено странично от бузите. Отпред и навън - от горната и долната устна и устната цепка; отвътре - от зъбите и венците. Преходът на лигавицата на устните към венците образува устното преддверие, заемащо и областта на кучешките ямки. Срещу първия или втория от големите кътници върху букалната лигавица се отваря изходният канал на околоушната жлеза.
Същинската устна кухина е ограничена отпред и встрани от зъбите и венците; отгоре - от небцето; отдолу - от устния под и езика; назад към мезофаринкса. Горната зъбна редица е леко наклонена напред и навън и образува горната зъбна дъга, която има формата на елипса, за разлика от долната, която е с параболична форма. При нормална захапка горните резци са разположени на 1-2 mm пред долните, а горните молари - латерално от долните.
Небцето отделя устната от носната кухина. Небцето се състои от предна част - твърдо небце и задна част - меко небце. Твърдото небце отделя устната от носната кухина. Мекото небце е продължение на твърдото. То отделя същинската устна кухина от носоглътката. Сложният мускулен комплекс в областта на мекото небце има изключително важно значение за храненето, дишането и говора.
Границата между същинската устна кухина и фарингеалната област е устният зев. Отгоре той е ограничен от мекото небце и увулата, странично - от двете небни дъги, отдолу - от корена на езика. Между небните дъги се намира тонзиларната ямка, в която се разполагат небните тонзили (струпване на лимфна тъкан) с диаметър 2-2.5 cm.
В устната кухина се отварят и каналите на три двойки големи слюнчени жлези: околоушните, подчелюстните и подезичните. Отхапването на хапката и механичното раздробяване на храната се осъществява с помощта на зъбите и на езика.
Зъбите са подредени в две редици, които формират човешкото съзъбие. Човешкото съзъбие е дифиодонтно - състои се от различни групи зъби, и хетеродонтно - млечните зъби се сменят с постоянни.
Езикът е мускулест орган, изграден от мускули, които са разположени в различни посоки, придаващи му голяма подвижност при разпределяне на храната и при говор. Мускулите на езика са два вида - скелетни и собствени.
Езикът е покрит с лигавица, която съдържа слюнчени жлези. Лигавицата има характерни образувания, наречени - езиковите папили. Има две групи папили: вкусови и механични. Вкусовите луковици се разполагат в различните вкусови папили на езика.
Обикновено действието на храната се разпростира върху цялата повърхност на езика. Така човек усеща комбинации от някои от основните вкусове за сладко, солено, горчиво и кисело.
Коментари към Устна хигиена