Варицела

Варицела

3. Колко трае инкубационният период при варицела?

Колко трае инкубационният период при варицела?

Клинично изявена варицела се развива след инкубационен (скрит) период от 10 до 21 (според някои източници до 23 дни), средно 14-16 дни след първоначалния контакт с вируса. Пациентите са заразни обикновено 1-2 дни (до 5 дни) преди появата на обрива до момента, в който всички везикули преминат в стадий на крусти, обикновено 5-6 дни след изявата му.

Когато Варицела-Зостер вирусът попадне в организма, той колонизира  лигавицата на горните дихателни пътища и започва да се репликира (размножава) в регионалните  лимфни възли през следващите 2-4 дни. По-късно, след 4-6 дни, настъпва първична виремия (навлизане на вируса в кръвта)  с попадане на вируса в ретикуло-ендотелната система на слезката, черния дроб и др.

След около седмица настъпва вторична виремия с разпространяването му във вътрешните органи и кожата.

Заразяването с Варицела-Зостер вирус води до хуморален (чрез образуване на антитела) и клетъчно медииран (активиране на специфични клетки на имунната система) имунен отговор, вследствие на който попадналият в организма вирус се инактивира и се изработва траен доживотен имунитет. В последствие при нов контакт с болен може да се наблюдава субклинична инфекция т.е. наличие на вируса в организма, но без поява на симптоми.

Повторен епизод на клинично изявена варицела при лица без нарушения в имунния отговор се среща изключително рядко.

Следва: Кой боледува от варицела?

Страници:

12345 3.8, 123 Гласа
Сподели в Facebook

Коментирай в Facebook: "Варицела"

От форума по темата "Варицела"

!. forum.framar.bg

Задайте въпрос към автора специалист или изкажете мнение във форума. Към момента имаме 3 поста по темата.

4. лиляк:

Баба ми се разболя и след преглед при джипито и поставиха диагноза Херпес Зостер много я боли и не може да спи. Порових се из нета и вижте какво открих: Херпес Зостер е често срещано заболяване, при което вирусът на Варицела зостер атакува освен кожата и ...

5. valiart:

...

6. Forman:

Вероятно лекарят е препоръчал лечение чрез операция за усложнения с следствие на Херпес Зостер. Лечението на Херпес Зостер е комплексно, като включва приемането на карантинни мерки за облекчаване на симптомите на заболяването и атакуване на самия вирус. В...

За статията

Редактирана на: 13.04.2014 г.

Прочетена: 562563 пъти

Създадена на: 18.01.2012 г.

Автор: д-р Мария Генова Георгиева

д-р Мария Генова Георгиева

Специалист: Хуманни лекари, Детски болести, Детска ендокринология и болести на обмяната

Онлайн консултация

Още за автора

ЛАКТАСИНУМ

Видео

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.