Бременност

Бременност

4. Как да определя термина си на раждане?

Как да определя термина си на раждане?

Терминът на раждане се изчислява от първия ден на последната Ви редовна менструация, т.е. продължителността на бременността е 280 дни - 10 месеца по 28 дни (лунарни месеца) или 40 седмици по 7 дни (гестационни седмици) без  менструация. По формулата на Негеле датата на термина за раждане се изчислява като от първия ден на последната редовна менструация се изваждат три месеца назад и към този ден се прибавят седем дни.

Примерно, ако последната ви менструация е започнала на 10-ти април (10.04): април е четвърти месец минус три месеца, това прави 10-ти януари (10.01); към тази дата прибавяме още 7 дни (10.01+ 7 дни = 17.01); следователно вероятния термин за раждане в този случай е 17-ти януари.

Естествено трябва да се съобразите и с това, че годината има 12 месеца. Ако последната ви менструация е започнала например на 15-ти януари, като извадите три месеца, това прави 15-ти октомври и прибавите 7 дни, следователно датата на терминът ви ще е 22-ри октомври.

Според статистиките само около 5% от децата се раждат точно на датата определена като термин на раждане изчислена по метода на първия ден от последната менструация. В последните месеци на бременността акушер-гинекологът ви би могъл да определи много по-точно щастливия ден – това става, чрез измерване на бебето, по преценка на състоянието му и на вашия организъм.

Терминът на раждане може да се определи и по датата на оплождане (зачеване)- от 3-та седмица на аменореята (липсата на менструация). В този случай продължителността на бременността е 266 дни (приблизително 9 календарни месеца), пресметнати от момента на оплождането (около две седмици преди датата на следващата ви очаквана менструация). Този метод на изчисляване е по-неточен, тъй като не при всички жени овулацията настъпва точно на 14-я ден от цикъла им. Затова методът на Негеле е възприет като международна норма за изчисляване на терминът на раждане и за проследяване на бременността по седмици. Той е по-сигурен, понеже почти всяка жена знае точната дата на последната си менструация.

Следва: Тютюнопушене и бременност

Страници:

12345 4.0, 258 Гласа
Сподели в Facebook

Коментирай в Facebook: "Бременност"

От форума по темата "Бременност"

!. forum.framar.bg

Задайте въпрос към автора специалист или изкажете мнение във форума. Към момента имаме 671 поста по темата.

672. Dr Galina Kisyovа:

подържа температура 37.0-37,1.незнам нормална ли е тази температура..мисля ,че имам някакъв проблем с гърдите.напипвам твърди бучки в двете си гърди.рано ми спря кърмата.пих чая който ми казахте.стевия,но днес в двете ми напипах по 1 бучка.не съм пила нищ...

673. s_ivelina:

меря температурата с обикновен тернометър под мишничката й.ще измеря в ректалната област.и там ще меря..на 25 март сме пак на кръвна картина..на 27 март сме на 2 имунизация-две ваксини ни предстоят на един път..с Биогаята почна 4есто да ака на ден по 3-4 ...

674. s_ivelina:

днес температурата й беше 36.нормално ли е това..досега винаги е била 37.-37.1....

675. Dr Galina Kisyovа:

днес температурата й беше 36.нормално ли е това..досега винаги е била 37.-37.1. Здравейте, измерете пак температурата, може термометъра да не е отчел правилно....

676. FramarModKalina:

Отговор на въпросите ви към д-р Кисьова, можете да получите в нейната секция Детски болести ! ...

За статията

Редактирана на: 25.04.2014 г.

Прочетена: 1372764 пъти

Създадена на: 29.12.2011 г.

Автор: д-р Галина Георгиева Кисьова

д-р Галина Георгиева Кисьова

Специалист: Хуманни лекари, Детски болести

Онлайн консултация

Още за автора

ЛАКТАСИНУМ

Видео

Галерия

Бременност изображение: Ултразвук на плода при бременностБременност изображение: Бременност по месециБременност изображение: Ултразвук на корема при бременниБременност изображение: Напреднала бременностБременност изображение: Пети лунарен месец на бременносттаБременност изображение: Пушене при бременниБременност изображение: Прием на алкохол от бременниБременност изображение: Изследвания при бременниБременност изображение: Упражнения при бременни

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.